IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Овчаров: Ядрена енергетика без съдействие на държавата не може да се случи

Проектът за газов хъб се предлага, за да се приеме фактът, че ще изпуснем транзитната си роля в региона, смята бившият енергиен министър

10:11 | 02.07.17 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Няма да има частна ядрена централа в България, смята бившият енергиен министър Румен Овчаров. Пред БНТ той коментира плановете на правителството да отделят в отделна структура проекта за АЕЦ "Белене" и да го подложат на процедура по приватизация.

Овчаров посочи, че тези действия се бавят вече повече от година и обясни това с липсата на интерес към проекта.

За бившия енергиен министър ядрена енергетика без съдействието на държавата не може да се случи, защото има отговорности, които трябва да бъдат спазвани.

Овчаров попита какво би се случило с подобна централа, ако инвеститорът фалира и кой ще поеме отговорността за управлението на ядрените отпадъци, отработеното ядрено гориво или отговорността към трети страни при инцидент.

"Да се освободим от илюзиите за частен инвеститор", каза още Румен Овчаров и посочи за пример проекти във Великобритания и САЩ за изграждане на нови ядрени централи, при които държавата дава стабилна подкрепа.

Бившият енергиен министър направи коментар и за плановете за изграждане на газов хъб в България. Според Овчаров с този проект трябва по-лесно да бъде приет фактът, че страната ще загуби своята транзитна роля в региона. Годишно България транзитира между 16-17 млрд. куб. метра газ - основно към Турция. От транзитни такси се получават между 150 и 160 млн. лева, посочи още той.

За него страната ни от транзитиращ център на газ ще се превърне в "център на кръгово движение", защото новите газови проекти ще ни заобиколят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Интересни цифри дава Р. Овч..Значи според него за транзита на 16-17 млрд. куб. метра газ годишно от транзитни такси получаваме между 150 и 160 млн. лева.Че то в контрабандния сектор при горивата заработват десетки пъти повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
fon
преди 6 години
Стига с тази базова мощност която много хора не знаят и какво означава. АЕЦ и за базова мощност са с много дървена динамика и не могат да работят съвместно с други източници на ток добре примерно както ТЕЦ-овете на въглища. Ама си заплюли те да осигуряват "базовата мощност" тъй като друго не могат. А никой не ги е питал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
СоКоЛоВвВ
преди 6 години
Има ли Путин огромно богатство, как го харчи?Оценяват състоянието му на между $70 и 200 милиардаПрочети още на: http://***.dnes.bg/world/2017/07/02/ima-li-putin-ogromno-bogatstvo-kak-go-harchi.346076
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 3
СоКоЛоВвВ
преди 6 години
ето защо ИМА ТОЛКОВА ПАРИ !!!Путин обича да се гордее с външния си вид. Досието от 2012 г. твърди, че той има 11 часовника на стойност $ 687 000.Според руския проправителствен вестник Русия отвъд заглавията Владимир Путин е собственик на часовник A. Lange & Sоhne Tourbograph Perpetual Pour Le Mеrite, който струва половин милион долара. Твърди се също, че часовник на марката Patek Philippe на стойност $ 1 млн., който излиза на търг през юли 2017 г., е бил собственост на руския президент. Съпътстващата го документация твърди, че Путин е предишният собственик.И дрехите на Путин не остават по-назад. Бен Юда от сп. Нюзуик прекара 3 години в проучване на президента на Русия за книгата си и казва, че Путин предпочита костюми по поръчка и вратовръзки Валентино.Русия отвъд заглавията потвърждава скъпия вкус на президента за поръчкови костюми. През 2015 г. вестникът публикува статия, в която се твърди, че предпочитаните от него марки костюми са Китон и Бриони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 2
zelka007
преди 6 години
иначе сте абсолютно прав. и аз се чудя защо не е в затвора, но парадоски на бълграската система 4-4-2 :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 6
zelka007
преди 6 години
ами не съм енергетик, сигурно трябва да се изкаже някой който разбира повече :))) ... но все пак. за базова мощност , за момента , съобразено с изискванията за въглеродни емисии , май няма по-добро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
СоКоЛоВвВ
преди 6 години
До ОНЯ ДЕН БЕШЕ В ДКВР!!! СМЯТАЙ КАТО СЪВЕТНИК НА ПРАВИТЕЛСТВОТО !?? Толкова е мощна ЕНЕРГИЙНАТА ЧЕРВЕНА МАФИЯ ,ЧЕ СИ СВАЛЯ ПРАВИТЕЛСТВА ,КОГАТО СИ ПОИСКА СПРАВКА 2013 ГОДИНА ,ПОСЛЕДВА КОСТИНБРОД ,ПОСЛЕДВА КТБ !!!! ОЩЕ КАКВО ЩЕ ПОСЛЕДВА МОЖЕ ТЯХ ДА ПИТАТЕ БСП ,ДПС И ОРТАЦИТЕ ОТ ПАТРЕОТЕТЕ !!! А ГРАЖДАНИТЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКО БЪДЕЩЕ НА БЪЛГАРИЯ ,ДАЖЕ ЕВОПЕЙСКИТЕ ЦЕННОСТИ , ЩЕЛИ В ЕВРОПА ДА НИ ВКАРВАТ АМА С ТИЯ ОРТАЦИ ОТ БСП И ДПС НЕ СТАВА !??? ТОЯ ИЗБОРЕН КОДЕКС НЕ СТАВА , НАПЪЛНО НЕНУЖНА ТЕЛЕФОННА ИЗМАМА Е ТОВА ,ИЗБОРИ В БЪЛГАРИЯ !??? ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА РОМИ , МЪРТВИ ДУШИ ИЛИ ТАМ ВОТОВЕТЕ ИМ .. СИСТЕМНИ И ПАРТИЙНИ ????? ТОВА ПРОИЗЛИЗА ОТ КОНСТИТУЦИЯТА , НАЛИ ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ ,СЛЕД КОСТИНБРОД ,ПРЕЗ СЪЛЗИ ГОВОРЕШЕ ЗА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ !?? ЗА НОВА КОНСТИТУЦИЯ , НО АКО ЩЕ СЪБИРАТ КОНСТИТУЦИОННО МНОЗИНСТВО ОТ КЪДЕ ДА ГО ВЗЕМАТ ОТ БСП И ДПС ЛИ ????? НЯМА РУСИЯ ВИ Е ОПЛЕЛА В ПИПАЛАТА СИ ХОРАТА И НА МЯСТО СА БИЛИ ВЪВ ВЛАСТТА ПОВЕЧЕ ОТ 75 ГОДИНИ ,ТЕ СИ ИМАТ КАНАЛИ И ПАРИ ЗА ВСИЧКО !! МАФИЯ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
fon
преди 6 години
Ама тоя комунист-мултимилионер нали доскро лъжеше пенсионери и селяни, че ядреният ток бил евтин. Как така сега не можел да се случи без дотации от държавата? И за какво ни е изобщо този ток тогава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
СоКоЛоВвВ
преди 6 години
А ТАКА , И ЗА ТОВА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ СЛУЧВА НИЩО ПОДОБНО .. НО УВИ ИМА ЕДНА ДРУГА ДЪРЖАВА С ЕДНИ ОЛИГАРСИ ДЕТО СИ ПРАВЯТ ВОЙНИЧКИ В СЪСЕДНИ ДЪРЖАВИ ,ДЕТО БИЛИ НАКРАЯ УКРАЙНИ БИЛИ И ТО НЯМАЛО БИЛО ТАКАВА ДЪРЖАВА !???? СМЯХ.. ТОВА ОТ БЪЛГАРСКИ ИСТОРИК КАТО БОЖО ДИМИТРОВ ,КОИТО Е СЪЩО АКТИВЕН АГЕНТ НА РУСИЯ !??? ВЪВ БЪЛГАРИЯ !??АДИ ТО ЯСНО ,ЧЕ РУСИЯ ВИНАГИ ЩЕ ИСКА ДА ПРАВИ ТОВА ,ЯДРЕНИ РЕАКТОРИ . ТО ДРУГО НЕ МОЖЕ И Е БЕДНА ЗА КАКВОТО И ДА БИЛО ДРУГО ,ДОБРЕ НАС КАКВО НИ ИНТЕРЕСУВА ТОВА??? ИЛИ РУСИЯ ПЛАЩА НА ФАМИЛИИ ВЪВ БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ЕНЕРГИЙНИТЕ ПРОЕКТИ !????? СМЯХ НА ПАРЦАЛИ И ТО ПАК ЧЕРВЕНИ !?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още