Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Работодателски организации сезираха прокуратурата за проблеми с пазара на еленергия

АИКБ, БСК и КРИБ настояват за проверка заради недостатъчното предлагане на количества от производителите на еленергия на платформата "Ден напред"

Работодателски организации сезираха прокуратурата за проблеми с пазара на еленергия

Снимка: Ройтерс

Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България изпратиха сигнал до главния прокурор за пазара на електрическа енергия и, по-конкретно – недостатъчното предлагане на количества от производителите на еленергия на платформата "Ден напред". Това съобщи пресцентърът на БСК.

Още по темата

В сигнала се отбелязва, че на пазара на електрическа енергия, осъществяван на Българската независима енергийна борса (БНЕБ), на платформата "Ден напред" средната цената за един мегаватчас /MWh/ базова мощност за 3 юли 2019 г. е била 195,40 лева – най-скъпата в цяла Европа, като по часове достига дори до 270,04 лева/ MWh.

Тази цена, според БСК, е над двойно по-висока от средната за ЕС, над три пъти по-висока от цената на електроенергията във Германия, Франция, Австрия и Швейцария и с 84% над цената за предния ден (2 юли).

Още по темата

Според авторите на сигнала, налице е бездействие и неупражняване на задължения от лица с управителни функции в ТЕЦ "Марица изток 2" ЕАД и БЕХ, което се отразява на ключово значим ценообразуващ елемент на пазара на електроенергия.

От работодателските организации са на мнение, че това пряко влияе на конкурентоспособността на българската индустрия, както и върху цените на всички стоки и услуги до крайните потребители.

Работодателите настояват главният прокурор да разпореди обстоятелствена проверка за установяване на фактите по случая и, при преценка за достатъчно данни за извършени престъпления, да разпореди образуване на съответните досъдебни производства.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
4
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
О не, още една държавна компания пропита в корупция... Моля ви се някой да я приватизира, нали уж всичко беше разпродадено в България, защо тогава все държавни компании източват бюджета (БДЖ, БЕХ, БНЕБ, сигурно и Автомагистрали ЕАД ще започне).

Още от Енергетика
АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2" отчитат срив на продажбите на БНЕБ