Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Разширението на "Чирен" ще има право на ускорена процедура по ОВОС

Газохранилището беше определено за национален обект с решение на служебното правителство

Разширението на "Чирен" ще има право на ускорена процедура по ОВОС

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Подземното газохранилище "Чирен" беше определено за "национален обект" по смисъла на Закона за държавната собственост с решение на служебното правителство. По този начин може да бъде ускорена процедурата по издаване на Оценка за въздействие на околната среда (ОВОС) на проекта за разширение на газохранилището.

Още по темата

В края на октомври 2019 година Европейската комисия (ЕК) призна разширението на "Чирен" за обект от общностно значение. Така този проект получава специфичен режим за различни процедури - издаване на разрешения, ОВОС, както и може да получи регулаторни стимули и механизми за финансова подкрепа и т.н., посочват от пресцентъра на Министерския съвет.

За разширението на "Чирен" се говори от години, а преди известно време от "Булгартрансгаз" признаха в доклад до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), че реализацията му само със собствени средства не е икономически обоснована.

По план обемът на газохранилището трябва да бъде удвоен - до 1 млрд. куб. метра, а добивът и нагнетяването - до 8-10 млн. куб. метра на ден.

От МС посочват още, че газохранилището е ключов инструмент за функционирането на газовия пазар у нас, чрез който се компенсира сезонната неравномерност в потреблението на природен газ в страната. С проекта за неговото разширение се цели от една страна да бъдат създадени условия за гарантиране сигурността на газовите доставки, а от друга - интегрирането на хранилището в един взаимосвързан регионален и общоевропейски пазар.

Проектът за разширение капацитета на "Чирен" е включен в Общностния Десетгодишен план за развитие на мрежите, разработен от ENTSOG и фигурира в газовите регионални инвестиционни планове за Централна и Източна Европа и за регион Южен коридор.

Той има статут на приоритетен проект по инициативата "Три морета".

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
България изнася към половината електроенергия, произведена през септември