IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разширението на газохранилището "Чирен" получи европейско финансиране

Наличието на достатъчно капацитет за съхранение на газ е от ключово значение за алтернативните доставки на газ

11:19 | 27.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Проектът за разширението на газохранилището "Чирен" ще получи 78 млн. евро по механизма "Свързана Европа" (CEF), съобщават от собственика на съоръжението "Булгартрансгаз".  Увеличаването на капацитета на газохранилището беше одобрено като проект от общностно значение още през 2017 година. Само проекти от общ интерес могат да получат финансиране по CEF. 

Плановете са за удвояване на обема - от около 550 млн. куб. метра до 1 млрд. куб. метра. Дневният капацитет за добив и нагнетяване също ще бъде увеличен до - около 8-10 млн. куб. метра на ден. В момента добивът е средно около 4 млн. куб. метра на ден, макар че този добив не може да бъде поддържан за дълго време..

Очакванията са, че цената на този проект ще бъде 308 млн. евро.

Увеличаването на капацитета на газохранилището е от интерес за България във връзка с реализацията на идеята за превръщането на страната в газов хъб. Чрез него ще може да бъде балансирано потреблението в зимните месеци. Интерес към проекта има и Гърция, която няма газохранилище.

От "Булгартрансгаз" коментираха през есента, че разширението на газохранилището само с техни средства няма да е жизнен проект от икономическа гледна точка.

Изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов коментира по повод европейското финансиране за газохранилището, че наличието на достатъчен капацитет за съхранение в региона е от ключово значение за алтернативните доставчици на природен газ, особено за тези на втечнен природен газ, тъй като осигурява възможност за гъвкавост при управлението на доставките.

Увеличаването на капацитета на "Чирен" е в синергия с проекта за терминал за втечнен газ край Александруполис, в който "Булгартрансгаз" участва с 20% от акционерния капитал и с другите проекти на дружеството за подобряване на междусистемната свързаност със съседните страни, посочват още от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още