Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Регистрирана е първата сделка с български енергийни фючърси

Сделката е била осъществена за продукт "Юли'2019"

Регистрирана е първата сделка с български енергийни фючърси

Снимка: Ройтерс

Първата сделка с български енергийни фючърси на Европейската енергийна борса (European energy exchange - EEX) беше регистрирана на 14 юни, съобщиха от „Българската независима енергийна борса“ ЕАД (БНЕБ), цитирани от БТА.

Сделката е била осъществена за продукт "Юли'2019". 

Още по темата

EEX започна търговията с деноминирани в евро български енергийни фючърси на 3 юни 2019 г. Финансовият сетълмент на инструментите се основава на постигнатата референтна цена на пазар "Ден напред" на БНЕБ, се посочва още в съобщението.

Още на 6 декември 2018 г. БНЕБ обяви на своя сайт сътрудничество с European Energy Exchange (EEX) от групата на Deutsche Börse Group.

Сътрудничеството предвижда ЕEX да предложи деноминирани в евро български финансови фючърси за продукти със седмична, месечна, тримесечна и годишна база, чиито финансов сетълмент се основава на постигнатата референтната цена на пазар „Ден напред“ на БНЕБ ЕАД. Стартирането на търговията с финансовите деривативи е предвидено за първата половина на 2019 г. Фючърсите се търгуват на EEX, а не на БНЕБ, но си остават върху български продукт.

EEX вече предлага такива фючърси за регионалните румънски, унгарски и гръцки електроенергийни пазари.

Тази сделка стана причина за силно поскъпване на акциите на "Българска фондова борса" АД и за силен ръст в консолидираните ѝ приходи и печалба. Само за деветмесечието на 2018 г. консолидираната печалба на БФБ нарасна 25 пъти до 3,3 млн. лв.

Според източник на Investor.bg именно фючърсите може да решат проблемите на промишлените потребители на електроенергия, а не държавна намеса.

 

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
DEPA: Завърши лицензирането на интерконектора Гърция-България