Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Ремонтът на ПАВЕЦ "Чаира" трябва да приключи до края на годината

Повредената машина на централата бави изпълнението на плановата рехабилитация на част от съоръженията

Ремонтът на ПАВЕЦ "Чаира" трябва да приключи до края на годината

Андрей Живков (в средата) инспектира ремонта в ПАВЕЦ "Чаира". Снимка: Министерство на енергетиката

Ремонтът на ПАВЕЦ "Чаира" трябва да приключи до края на 2021 година, става ясно от съобщение на Министерството на енергетиката. Служебният ресорен министър Андрей Живков е на посещение на инсталацията, за да провери ходът на работата. Ръководството на централата го е уверила, че работата по проекта е оптимизирана.

За да бъде изпълнен в срок ремонтът на аварирала през август машина са прехвърлени работници от други енергийни мощности, съкратени са отпуските и почивките, предприети са и други мерки, посочват още от институцията.

Още по темата

Повредената машина на централата бави и изпълнението на плановата рехабилитация на част от съоръженията, което води до ограничената ѝ работа. Същевременно ПАВЕЦ "Чаира" със своята мощност от 864 мегавата се използва активно за покриване на пиковото потребление при недостиг на енергия, случващо се в зимните месеци.

Рехабилитацията на енергийния комплект "Белмекен - Сестримо - Чаира" е със средства от Международния фонд "Козлодуй". В момента в България е делегация на ГД "Енергетика" на Европейската комисия (ЕК), чиято цел е да провери как върви изпълнението на проекти, финансирани по този фонд.

Затова и министър Живков е придружен от зам.-директорът на ГД "Енергетика" Масимо Гариба в своята инспекция на ПАВЕЦ "Чаира", отбелязват още от енергийното министерство.

Споразумението за рехабилитация на хидроенергийния комплекс "Белмекен – Сестримо – Чаира" беше подписано през 2013 година между Националната електрическа компания (НЕК) и ЕБВР (като администратор на средствата по Международния фонд "Козлодуй").

Споразумението е на обща стойност 42,5 млн. евро, от които 26,6 млн. евро са безвъзмездни средства по линия на фонда.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
AES България успешно завърши годишната ремонтна програма в ТЕЦ AES Гълъбово