IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румънската "Трансгаз" приключи газовия търг с български и унгарски компании

Вниманието на енергийните пазари в региона е насочено към изграждането на газова връзка между България и Сърбия

17:47 | 08.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Румънската газова компания „Трансгаз“ публикува на своя сайт обявлението относно закупуването чрез търг на вносно-износния капацитет на газ от България и Унгария за газовата година 2018-2019 г, съобщава Energy World.

По този начин операторите на преносни мрежи, целящи да запазят собствения си капацитет за вноса или износа във връзка с Унгария при Ксанадпалота или с България чрез тръбопровода Гюргево-Русе, трябваше да бъдат регистрирани до 27 юли, така че преди края на същия месец да се представят гаранциите за участие в търга, както „Трансгаз“, така и операторите от България и Унгария. 

Търгът за агрегиран и неагрегиран капацитет се проведе на 6-ти август в 10 ч сутринта, като от „Трансгаз“ все още не са изнесли информация за резултатите от търга. 

В същото време World Bulletin публикува информация, че възможността за реверсивни газови потоци от Турция през българския, румънския, македонския и гръцкия енергиен пазар ще осигури пълно използване на капацитета на „Трансбалканския газопровод“. Предвижда се и изграждане на интерконектор между България и Сърбия, който би разширил транзитирането на газ с 4,5 млрд. куб. м.

Италианският петролен и газов контрактор Saipem очаква връзката между България и Сърбия да бъде завършена до края на 2019 г., което ще помогне за доставката на турски газ до Унгария.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още