Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Румънската "Трансгаз" приключи газовия търг с български и унгарски компании

Вниманието на енергийните пазари в региона е насочено към изграждането на газова връзка между България и Сърбия

Румънската "Трансгаз" приключи газовия търг с български и унгарски компании

Снимка: Ройтерс

Румънската газова компания „Трансгаз“ публикува на своя сайт обявлението относно закупуването чрез търг на вносно-износния капацитет на газ от България и Унгария за газовата година 2018-2019 г, съобщава Energy World.

По този начин операторите на преносни мрежи, целящи да запазят собствения си капацитет за вноса или износа във връзка с Унгария при Ксанадпалота или с България чрез тръбопровода Гюргево-Русе, трябваше да бъдат регистрирани до 27 юли, така че преди края на същия месец да се представят гаранциите за участие в търга, както „Трансгаз“, така и операторите от България и Унгария. 

Още по темата

Търгът за агрегиран и неагрегиран капацитет се проведе на 6-ти август в 10 ч сутринта, като от „Трансгаз“ все още не са изнесли информация за резултатите от търга. 

В същото време World Bulletin публикува информация, че възможността за реверсивни газови потоци от Турция през българския, румънския, македонския и гръцкия енергиен пазар ще осигури пълно използване на капацитета на „Трансбалканския газопровод“. Предвижда се и изграждане на интерконектор между България и Сърбия, който би разширил транзитирането на газ с 4,5 млрд. куб. м.

Италианският петролен и газов контрактор Saipem очаква връзката между България и Сърбия да бъде завършена до края на 2019 г., което ще помогне за доставката на турски газ до Унгария.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
България е на 7-ма позиция в Европа по дял на зелена енергия в транспорта