IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски експерт: В "Южен поток" има бъдеще

Според съветника в руското правителство се върви към реализацията на "Северен поток 2"

14:21 | 11.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Проектът "Южен поток" има бъдеще по няколко причини, основната е, че има търсене на газ в южна Европа. Това каза в интервю за предаването "Събота 150" по "Хоризонт " Леонид Григориев - главен съветник в аналитичния център на руското правителство за бъдещето на проектите за газопроводите "Южен поток" и "Турски поток".

Проектът за газопровод през Турция, който се подготвя в момента е слаб, най-вече заради малкото количество газ, допълни той. "Синьо гориво може да дойде във вашия регион само от Русия и практически това е осъществимо, тъй като има изградена необходимата инфраструктура".

Преди време нефтопроводът Баку - Тбилиси - Джейхан е успял да помогне на Грузия да излезе от тежката икономическа ситуация, и направените инвестиции в страната са били над 60%, допълни той. Икономиката на балканските държави не расте особено бързо и създаването на този проект и неговата реализация би раздвижило нещата, заяви експертът:

"Русия върви към реализацията на „Северен поток 2“  и този проект няма нищо общо с политиката. Действията са практически и са продиктувани  от обстоятелствата, че газът в находищата в Западна Европа просто свършва", заяви Григориев.

Няколко централноевропейски държави излязоха с обща позиция против „Северен поток 2“, защото това променя транзита на газ през техните територии, коментира експертът. За подхода на Русия при реализацията на „Южен поток“ или „Турски поток“, той коментира:



"На първо място трябва да е ясно, че вървим по реализацията на „Северен поток 2“. Спомняте си, че този проект беше предшестван от много коментари за това, че по дъното на Балтийско море има мини и  това препятства изпълнението, а после се оказа, че няма такива препятствия. Оказа се, че всичко е по - лесно. Но също така е ясно, че газ е необходим и на Балканите. Освен това този проект ще даде  необходим икономически тласък за развитие".

Русия не е обезпокоена от появата на Европейския енергиен съюз, коментира Леонид Григориев: "Този съюз теоретично е замислен, за да може да се влияе на цените на газа. Но, за да стане това - първо трябва да имате газ".

Според него от друга страна са фактори като спада в цената на нефта и петролната индексация. Тръбопроводният газ става по-евтин от този, който е под налягане.

"Нека да сме наясно, че съвсем евтин газ вече няма да има. Виждате, че напоследък цените на петрола започнаха отново да се повишават, защото престанаха инвестициите в този сектор. Подобно нещо наблюдаваме и в газовия сектор", допълни експертът. "Затова не мисля, че става дума за реорганизирането на европейския пазар. Доставките на газ се увеличават не от „Газпром“, а от пътя, по който минава синьото гориво. Европейските потребители са плащали винаги по-малко, отколкото „Газпром“ е печелил".

Според Григориев, възможността ЕС да участва в процеса на преразглеждането на подписаните двустранни договори между някои от страните членки и Русия е само теоретична.

"Мисля, че никой няма да преразгледа търговските договори, а най-вече руската страна няма да се съгласи на това. Тези контракти са на база международни правила, които са създадени от Европа и ни бяха наложени и ние вече работим по тях", заяви той. "Ако цените бяха високи тогава бих разбрал, но сега виждате, че те по-скоро се колебаят. Мисля, че Европейската комисия скучае и иска да си намери нова бюрократична задача за решаване".

Именно по тези причини никакви компании няма да тръгнат към преразглеждането  на търговските контракти, защото се нарушава системата на взаимоотношенията в търговската област. Дори и при колебанията в цените на горивата „Газпром“ се държи спокойно в такава ситуация и не тръгва да повишава цените за потребителите.

„Газпром не е толкова богата. Вероятно отстрани изглежда така", допълни Григориев. "Вътрешното потребление в Русия на газ е почти толкова колкото експортираме в Европа или 400 млрд.куб.м. срещу 200 млрд. куб.м. Така че някой трябва да се грижи за тези тръби ? Какво значи богата ? Разходите за тази инфраструктура, която „Газпром“ подържа не са никак малки".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още