Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Сандов: Има икономически риск за въглищните тецове заради скъпите квоти емисии

Не са правени компромиси към компаниите замърсители, но всеки акт, наложен от министерството, се обжалва, каза министърът на околната среда и водите

Сандов: Има икономически риск за въглищните тецове заради скъпите квоти емисии

Борислав Сандов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Има икономически риск за въглищните тецове заради скъпите квоти за вредни емисии, заяви министърът на околната среда и водите Борислав Сандов, цитиран от БНР.

Той беше категоричен, че димитровградският ТЕЦ "Марица 3" няма да започне работа, докато не бъдат извършени необходимите ремонти с цел централата да не замърсява въздуха.

Не са правени компромиси към компаниите замърсители, но всеки акт, наложен от министерството, се обжалва. Единственият начин беше да затворим ТЕЦ "Марица 3", докато не изпълни предписанията, каза Борислав Сандов.

"За замърсяването на този етап плаща собственикът, макар че обжалва всеки един акт. Държавата все още не плаща на Европейската комисия, но предстои, защото имаме вече осъдително решение в съда на Европейския съюз, което е свързано и със санкции", поясни той.

Не е по-различно положението и с другите въглищни централи в района, каза екоминистърът:

"Рискът е икономически, защото заплащането на квотите на емисии съставляват една сериозна част от разходите на тези предприятия и е възможно във времето те по чисто икономически причини да трябва да затворят, за да не изпаднат в много сериозни дългове", каза Сандов. "Сега цената на енергията е висока, но вярвам, че в следващите месеци те ще се върнат на малко по-ниски нива. Тогава тези предприятия трудно ще издържат чисто икономически".

 

По статията работи: Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
К. Петков: "Газпром" може би поставя различни условия пред страните в ЕС