Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

САЩ: Готвим мерки в подкрепа на България след спирането на доставките на руски газ

България е много по-уязвима от Полша по отношение на руската енергия, споделя помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси

САЩ: Готвим мерки в подкрепа на България след спирането на доставките на руски газ

Снимка: Архив Ройтерс

САЩ разработват мерки за подкрепа на България след прекратяването на доставките на природен газ от Русия, заяви помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид, цитиран от БТА. Тя говори на изслушване в сенатската комисия по външните отношения, което беше предавано на живо на сайта на Конгреса. 

"Искам ясно да заявя, че администрацията (на президента Джо Байдън) в пълна степен подкрепя България", каза Донфрид.

Тя припомни, че Русия е взела решение да спре доставките на газ за Полша и България.

"Полша вече се движеше в посока отказване от руската енергия, така че тя може да се справи с това сравнително добре. България е много по-уязвима", обобщи Донфрид.

Тя подчерта силната подкрепа, която е получил българският премиер Кирил Петков при посещението си в Съединените щати тази седмица. "Имам колеги, които работят буквално всеки ден с премиера Петков, за да помогнат на България да обмисли как да се справи с това. . . как ние можем да им помогнем да си осигурят необходимите доставки", отбеляза Донфрид.

Тя посочи, че като цяло САЩ се стремят да оказват помощ на европейските страни в тяхното търсене на алтернативни доставчици на ресурси. "Смятам, че нашата роля тук се изразява в това да помогнем на европейците да намерят алтернативни доставчици. И американският втечнен газ тук играе ключова роля", заключи Донфрид.

В същото време стана ясно, че Европейската комисия (ЕК) се готви да представи план на стойност 195 млрд. евро за спиране на вноса на руски изкопаеми горива до 2027 г., който ще съчетава по-бързо внедряване на възобновяема енергия и енергоспестяване с преминаване към алтернативни доставки на газ.

Обсъжданите цели включват постигане на дял от 45% на енергията от възобновяеми източници в общия енергиен микс на ЕС до 2030 г. и 13-процентно намаляване на потреблението на енергия сред държавите членки за същия период. Към момента поставените цели пред блока са за 40-процентен дял на възобновяеми източници и 9% спад на изразходваната енергия до 2030 г.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

1
 
0
 
8
andy до: zelka007
преди 5 дни
Няма профилна снимка
Само после да не стане "Прелъстени и изоставени", каквато е обичайната практика на въпросните субекти. ;-)
2
 
2
 
7
zelka007 до: serafima
преди 5 дни
Мадам, не знаем какви мерки са взели хамериканците, но в България, Испания и Португалия, Полша, все държави които не получават руски тръбен газ а LNG, на газови борси, дори и в момента, се намира най-ефффтиният газ на континента. Средно с 10-15 евра по-ниска цена от големите европейски хъбове. И това ще се увеличава като разлика. Та каквито и мерки да са взели, очевидно работят в наш интерес... !! Дай некоя идеологема сега... :))) ... да се посмеем...
4
 
3
 
6
serafima до: Reltup
преди 5 дни
Няма профилна снимка
А Айде ти да се научиш да пишеш. Не си на нивото дори на децата до четвърти клас. И после да насочваш хората къде да ходят. Като толкова си падаш по САЩ, странно е, че още не си там - или не искат такива като тебе?
5
 
3
 
5
преди 5 дни
Няма профилна снимка
Въпрос с понижена трудност. Познайте какви ще бъдат тези мерки от САЩ в подкрепа на България.
5
 
3
 
4
преди 5 дни
Няма профилна снимка
Степени на наглостта - нагъл, по-нагъл, най-нагъл, САЩ.

Още от Енергетика
След срещата между правителство и превозвачи: Има диалог, но не и решения