Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Шефът на "Булгаргаз": Няма политически интриги в увеличението на цената на газа

Николай Павлов потвърди, че има писмо от Азербайджан във връзка с проектоцените на азерския газ

Шефът на "Булгаргаз": Няма политически интриги в увеличението на цената на газа

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg 

Няма нито преднамереност, нито политически интриги в увеличението на цената на природния газ, заяви пред БНТ изпълнителният директор на "Булгаргаз" ЕАД Николай Павлов. Компанията ценообразува съгласно наредба 2, утвърдена от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за 2013 г. “Там е ясно разписано как точно се ценообразува и кои компоненти точно влизат в цената”, изтъкна Павлов. 

Още по темата

"Съхранението и добивът се определят още през март месец от оператор и има план, който стриктно се следва до началото на отоплителния сезон. Добивът започва с началото на отоплителния сезон и завършва на 31 март следващата година", обясни Николай Павлов.

"Булгаргаз" е 100 процента държавно предприятие, чийто краен принципал е Българският енергиен холдинг (БЕХ), тоест, крайният собственик е Министерството на енергетиката, подчерта изпълнителният директор.

С мораториума се замразяват цените на топлинната енергия и топлофикациите ще закупуват газ на по-висока цена, а реално ще продават топлинната енергия, произведена от този газ, на много по-ниска цена.

"Ще се появи една ликвидна дупка, тоест, безпаричие", обясни Павлов.

"Булгаргаз" внася заявление 20 дни преди началото на доставката, тоест, на 10 декември е внесено заявление, в което са отразени количествата и цените, които са по договори. Има голямо нарастване на т.нар. "хъбов индекс" за доставка, уточни Павлов.

Той потвърди, че има писмо от Азербайджан във връзка с проектоцените на азерския газ. То е получено в "Булгаргаз" на 24 декември и е изпратено до всички институции, които не попадат в забраната за подаване на информация. До него имат достъп и Министерският съвет, и БЕХ. Павлов заяви, че няма представа как информацията е изтекла в публичното пространство.

"В писмото, доста остро писмо, пише какви действия трябва да предприеме Булгаргаз за ограничаване на разпространяването, ние сме сигнализирали и ДАНС, за да се види по какъв начин е стигнало това писмо до тези хора", обясни Павлов

Азерският газ трябва да се доставя чрез гръцко-българския газопровод, който обаче не е завършен. Синьото гориво не може да преминава през турската връзка, защото доставчикът има задължения единствено към гръцката страна.

"Булгаргаз" не отговаря за построяването на интерконектори, категоричен е изпълнителният директор.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Еколози засякоха изтичане на метан от българската газопреносна мрежа