IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на КЕВР: Все още няма подписан договор за американски втечнен газ

Ако хранилището в Чирен не бъде запълнено и не заработи газовата връзка с Гърция, има риск за доставките на газ

11:18 | 13.06.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председателят на КЕВР Станислав Тодоров. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Председателят на КЕВР Станислав Тодоров. Снимка: БГНЕС

Ако хранилището в Чирен не бъде запълнено на сто процента и не заработи газовата връзка с Гърция, има риск за доставка на газ към потребителите и топлофикациите. Това заяви по БНТ председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Станислав Тодоров. Той съобщи и че все още няма подписан договор за доставка на американски втечнен газ.

Припомняме, че премиерът Кирил Петков преди месец договори България да получи американски втечнен газ през юни -  чакат се два кораба втечнен газ. Очаква се България да започне да получава доставки на втечнен природен газ от САЩ на цени под тези на "Газпром", стана ясно тогава. 

Тодоров съобщи още, че все още няма подписан договор за доставка на американски втечнен газ.

Преди месец Кирил Петков анонсира, че от 1 юли България ще получава газ от Азербайджан в пълния му договорен обем, независимо дали новата връзка с Гърция (IGB) е готова.

Според Тодоров до момента се водят преговори. Той не можа да потвърди дали има подписан договор, но уточни, че в момента, в който се пристъпи към такава стъпка, трябва да го представят в КЕВР за одобрение. „До момента мисля, че се водят преговори, но доколкото съм информиран, не мога да потвърдя дали има подписан такъв“ договор, каза той.

Председателят на енергийния регулатор поясни, че второто нещо, което трябва да се случи, за да се гарантира  потреблението в България, е да се запълни изцяло газовото хранилище в Чирен.

По думите му към момента то е запълнено на 23%. „Според мен е твърде малко. С около 15% трябва да се пълни „Чирен" оттук нататък, без да се пропуска дори един ден, за да може да се напълни до 1 октомври“, каза Тодоров. Има механизъм и указания, така че регулаторът да поиска „Чирен" да се пълни, посочи той.

Третото нещо, което трябва да се случи, е газовата връзка с Гърция да е построена и оперираща, каза той.

Тодоров нарече спекулация твърдение, че ще има режим на тока у нас. По думите му мораториумът върху цената на тока, който беше валиден до края на март, е изпълнил ролята си. „България има капацитет да произвежда почти два пъти повече, отколкото консумира. Ако кризата се задълбочи, е вариант да спрем износа на ток“, каза той и допълни, че не вижда реалистична хипотеза това да се случи.

Той каза още, че вероятно в бъдеще най-евтината енергия ще бъде през деня, а не през нощта. У нас и в съседните държави се инсталират много фотоволтаични инсталация и през деня между 12.00 и 16.00 часа е най-ниска енергия през цялото денонощие, сочат данните, каза той.

„България произвежда голяма част от електричеството в целия Балкански полуостров, имаме излишък от електричество и заедно с АЕЦ „Козлодуй“ българските потребители могат да получат електричество на сравнително ниска цена. Махнахме дотациите, които получават всички ВЕИ производители, и ги прехвърлихме към бита", обясни Тодоров.

Станислав Тодоров заяви, че адмирира промените, които предлага Министерство на енергетиката и „Има такъв народ" в Закона за енергетиката, тъй като позволяват да се използва нов механизъм - т.нар. блок тарифи. Те имат за цел да защитят най-уязвимите потребители, тези с най-ниско потребление, отбеляза шефът на регулатора.

„С двустаен апартамент, които консумират например до граница 200 kWh - което е сметка около 40-50 лв. Всеки потребител с такава сметка ще има уверение, че тя ще остане такава за в бъдеще“, уточни Тодоров. Ако е превиши тази граница, се плаща по-висока цена, уточни той и допълни, че каква ще е границата, ще предложат експертите, но ще бъде динамична.

Осигурили сме поносими цени на тока за следващата година, заяви Тодоров.

Той смята, че не трябва да се бърза с блок тарифите, защото за битовите потребители са осигурени поносими за следващата година.

За повишението на цената на парното Тодоров заяви, че за някои е много, но за разлика от тока България не произвежда газ и трябва да внася, а той има своята цена на международните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още