Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Ще има ли по-голяма яснота за цените на газа при организиран борсов пазар?

По-късно тази година КЕВР ще лицензира "Газов хъб Балкан" за оператор на организиран борсов пазар, съобщи енергийният експерт Константин Делисивков

Ще има ли по-голяма яснота за цените на газа при организиран борсов пазар?

Снимка: Ройтерс

От началото на 2020 г. България има платформа за търговия на природен газ, която се оперира от "Газов хъб Балкан". По-късно тази година се очаква Комисията за енергийно и водно регулиране да лицензира газов хъб "Балкан" за оператор на организиран борсов пазар. Това съобщи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria енергийният експерт Константин Делисивков.

Още по темата

По думите му централизираното място за търговия е успех за България, тъй като тя е изпълнила поетия към Европейската комисия ангажимент.

„На платформата вече има 16 участници, основно търговци", посочи Делисивков и прогнозира, че се очаква много по-голяма активност от страна на потребителите тази година. „Ценовите нива са такива, че се очаква и значително раздвижване на пазара и на търговията по свободно договорени цени“, каза още той.

Според него от изключителна важност е през тази година, когато вече има и лицензиран оператор на организиран борсов пазар, да има повече информация за това как се формират цените .

Енергийният експерт поясни, че всяко юридическо лице вече може да се регистрира като ползвател на мрежата и да продава и купува газ.

„Цената на пазара все още се реферира доста към регулираната“, очаква Делисивков. „Всеки краен клиент е свободен да избере микса от своите доставчици, а в случай на сключени вече договори, той трябва да ги спазва или да ги прекрати по съответната процедура“, допълни той.

Делисивков коментира, че към момента няма пречки пред крайните клиенти да избират доставчици, алтернативни на традиционния, и да правят микс от различни договори, както и да участват директно на платформата.

Според експерта с пускането в експлоатация на газопровода „Турски поток“ ще се затвърди мястото на България на газовата карта, а една от основните задачи пред страната през 2020 г. е да развие вътрешното потребление на природен газ.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.
.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Борисов: Строежът на „Балкански поток“ е на финала