IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще поскъпне ли битовият ток след пълната либерализация на пазара?

Конкуренцията в свободната търговия дава повече възможности, но покачването на цената на тока е неминуемо, смята Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум

13:50 | 14.11.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Токът за бита ще поскъпне след пълната либерализация на пазара, заяви Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум. Той не се ангажира с прогноза за процента на поскъпване на цената на тока, но направи сравнение с Румъния.

„Мога да дам за пример съседна Румъния, където либерализираха пазара за бита, цените са от порядъка на 30% по-високи от тези в България, но не мога да се ангажирам какво изражение може да има това у нас“, посочи Иванов пред БНР.

Разумният начин е да се даде една плавна крива на нарастване, което да бъде от порядъка на 5%, но във всички случаи под 10% на годишна база, посочи експертът.

„Тогава би могло да се намерят съответните инструменти за междинна компенсация на този ръст, но скокообразно нарастване на цените аз не го виждам като реална алтернатива“, подчерта Иванов.

Според него не може да се очаква в България цените да бъдат по-ниски от това, което се вижда в съседните европейски страни.

„Няма откъде да дойдат тези цени, обективно себестойността на електрическата енергия е значително по-висока от тази, която ние плащаме в бита“, добави още експертът. 

За либерализацията в енергийния сектор се говори от 2016 година, когато излиза докладът на Световната банка. Процесът трябваше да приключи в петгодишен период, но не е спазен този срок. Прави се заявка за постепенна либерализация, която да приключи вероятно към 2025 г., допълни Иванов.

„Прави се заявка за една комбинация между регулиран дял в нашите фактури и един дял, който да е на свободен пазар, което е една сложна комбинация. Първо заявката беше за 30% дял на свободната цена, сега последно се каза: 20%“, отбеляза още специалистът.

Все още рамката за тази либерализация не е изяснена. Едно такова действие ще е съпроводено с много дълбоки промени в законите, не само на енергетиката, и с уреждане изцяло на статута на уязвимите енергийни потребители, където по думите на Иванов е разковничето.

Потребителите ще срещнат възможност, ако имат желание да избират от доставчици на свободния пазар, които от своя страна имат желание да предоставят тази услуга, обясни Антон Иванов относно дела от сметката, който ще бъде либерализиран.

„В момента, както изглежда, това просто ще засили позициите на електроразпределителните предприятия, защото те ще бъдат тези, които основно ще доставят както електрическата енергия на регулирани цени, така и електрическата енергия на „свободно договаряни цени“, подчерта той.

При положение, че цените на регулирания пазар са значително по-ниски от тези на свободния пазар, регулираният пазар е форма, при която човек да спести значими разходи и всеки прави своя избор от тази позиция, допълни експертът.

„Не виждам никакъв стимул, освен принудителен, хората да правят избор за свободния пазар", изтъкна Антон Иванов. „Казва ни се, че се прави за наше добро, защото конкуренцията ще ни даде повече възможности, но всички са достатъчно ориентирани, за да разберат, че в крайна сметка ще плащат по-висока сметка“, добави още той.

Според него България не може да продължава безкрайно с тази дуалност. „Хем да имаме свободен пазар, хем да имаме регулирани цени, хем тези регулирани цени да обхващат целия битов сегмент, хем да обхващат и малките фирми“, категоричен е експертът.

„Никой обаче не знае кога тази безкрайност трябва да свърши. И затова докато нямаме някаква принудителна санкция, най-вероятно по линия на Европейския съюз, ние ще продължаваме да си говорим, да казваме, че е много сложно, да казваме, че нашият проблем са ниските доходи. Вярно е, че са ниски нашите доходи, но трябва да се отбележи, че миналата година цената на електрическата енергия с големи усилия беше вдигната 2%, а доходите ни са се повишили според статистиката с 10%“, посочи още Иванов.

Едно от притесненията на индустрията е, че те носят тежестта на онази част, която е на регулирания пазар, обобщи той.

„И една от тезите, в които има известна доза истина е, че когато всички са на либерализиран пазар, т.е. всички са поставени при еднакви условия, то тогава изкривяванията, които ние сега виждаме на свободния пазар, ще бъдат намалени. В това има доза истина, но когато говорим за цените, те ще бъдат по-високи, отколкото сега на регулиран пазар. Никой не може да каже колко“, заключи експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
Hahoto
преди 4 години
Либерализацията ще съвпадне със следващата икономическа криза. Дано не се палят пак хората! :((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още