Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Ще се увеличи ли цената на тока за битовите потребители догодина

Какво ще се случи на свободния пазар на еленергия за бита коментират проф. Валентин Колев и Еленко Божков

Ще се увеличи ли цената на тока за битовите потребители догодина

Снимка: Ройтерс

От 2020 г. цената на електрическата енергия за бита трябва да се формира и според тази, която предлагат играчите на свободния пазар. В момента тарифите, срещу които потребяваме енергия, се определят от Комисията за енергийно и водно регулиране след преговори с трите големи електроразпределителни дружества.

Още по темата

"Нито един битов потребител няма да има интерес да излезе на свободния пазар, защото неговите разходи ще се увеличат. Българският потребител не е мотивиран финансово да го направи", заяви енергийният експерт проф. Валентин Колев в ефира на Вulgaria ON AIR.

Според бившия директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) цената на електрическата енергия за битовите потребители е подценена. По думите му тя трябва да бъде равна или приблизителна на цената на електрическата енергия на свободния пазар.

"Трябва да се направят организационни мероприятия за освобождаване на цената на електрическата енергия за битови потребители. До миналата година средната цена на Българската независима енергийна борса беше 80 лв. Ако и тази година бъде 80 лева, значи имаме средно 7-8 лева по-ниска цена на борсата", пресметна проф. Колев.

Енергийният експерт и бивш член на КЕВР - Еленко Божков, също коментира темата. Той посочи, че цената на електроенергията за бита се определя в голяма степен от това предстоят ли избори в страната през съответната година.

Божков смята, че цената на енергията за бита е застрашена от повишаване заради опасността България да бъде лишена от 24% от свободните си квоти за търгуване.

"Ако бъдат намалени, не ни очаква нищо хубаво в цената. В крайната цена участва едно нещо, което се нарича задължение към обществото", напомни енергийният експерт.

Да очакваме ли по-ниски сметки за ток след реформата, която се очаква в средата на следващата година?

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

гледано: 4491   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Екип на Bulgaria On Air, редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
0
 
3
преди 6 месеца
Колко пъти проиграват един и същ сценарий - заговарят за вдигане цената на тока и парното малко преди спиране на отоплителния сезон.Народът си трае. Вдигат цената, когато потреблението е намаляло , а народът е на курорти. Аз не мога да разбера, толкова ли е плиткоумен нашият народ ,та не се вдигне ,когато му вземат и последната коричка хляб.
0
 
0
 
2
преди 7 месеца
Нищо добро не ни очаква.Не случайно вдигат цената през юли ,когато е топло.А през есента и зимата?Идват избори - народе мисли му!
0
 
1
 
1
преди 1 година
A vie kak mislite Pri inflazia ot 5 % spored pravitelstvoto a realna moge
bi nad 8 % kakvo mislit e che she se sluchi

Още от Енергетика
Борисов: Строежът на „Балкански поток“ е на финала