Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

След 2026 г. въглищните централи ще са подложени на високи цени на емисиите

Важно е да се отбележи, че имаме пакет от конкретни законодателни мерки, които предстоят да бъдат обсъждани от страните членки и ЕП, посочва Юлиан Попов

След 2026 г. въглищните централи ще са подложени на високи цени на емисиите

Снимка: БГНЕС/ИВАН ЯНЕВ

Договорите на двете електроцентрали ТЕЦ „Марица Изток" 1 и 3 да не плащат за въглеродните емисии ще изтекат през 2024 и 2026 г. съответно. В момента, в който това се случи, те ще бъдат подложени на същия натиск на пазара на емисии. Част от пакета на ЕС „Готови за 55“ залага увеличаване на цената на емисиите. След 2026 г. всички въглищни централи ще бъдат тежко подложени на високи цени на емисии, което означава, че икономически няма да издържат. Това заяви Юлиан Попов, съветник в Европейската климатична фондация, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

Европейската комисия представи пакет от ревизирани климатични и енергийни закони, които представляват законодателната рамка на Зелената сделка и целта за намаляване на емисиите с 55% до края на 2030 г.

Името на пакета на ЕК „Готови за 55" идва от това, че 55% е целта за намаляване на емисиите до 2030 г.  в сравнение с 1990 г. Тя беше заложена в Зелената сделка, като беше приета от всички европейски правителства. Един от важните въпроси е как тази цел ще се разпредели по отделните страни, обясни Юлиан Попов.

Още по темата

„Важно е да се отбележи, че имаме пакет от конкретни законодателни мерки, които предстоят да бъдат обсъждани от страните членки и Европейския парламент. Моето предположение е, че те ще бъдат приети така както са предложени", посочи гостът.

От думите му стана ясно, че те се отнасят до увеличаване на дела на възобновяема енергия от предишната цел от 32% до 40%, както и повишаване на енергийната ефективност. Това ще се отрази на скоростта, чрез която трябва да бъдат обновени енергийно сградите. В пакета има 11 законодателни текста.

Друга тема от разговора бе как тези цели ще засегнат България.

„Трудно ми е да кажа какви точно цели ще договори България. Основният принцип, по който тези цели ще се разпределят, е на база на БВП – от по-бедните страни ще се изисква по-малко, докато по-богатите държави ще трябва да се ангажират повече със Зелената сделка", посочи Попов.

Гостът е на мнение, че е от голямо значение за инвеститорите, които могат да дойдат в България, е това да има предвидима среда.

„Изключително важно е за инвеститорите, които могат да дойдат в България, да има предвидима среда.  Например, ако дадем точна дата кога ще излезем от въглищната индустрия, така както Гърция посочи 2028 г. за крайна дата. Не е въпросът да са откажем от нашия суверенитет, а това да имаш план как извършиш този преход“, заяви той.

Европейският съюз е предвидил пари за така наречения плавен преход.

Финансирането наистина е солидно и страни като България, които са по-бедни, ще получат повече пари. Средствата не са най-важното нещо в този преход, а това как ще бъдат използвани, за да се създаде добра инвестиционна среда, смята Попов.

„България има много добри шансове да изгради нова икономика и енергетика. Виждаме колко бързо се развива електромобилността, IT секторът, както и соларната енергетика. Всичките тези компоненти ги има, онова, което го няма е политическата яснота и ангажимент“, допълни още гостът.

„В България има страх от промяна. Страната ни има ограничен капацитет за анализ и моделиране на енергийните системи или това да се видят различните технологии как биха функционирали при различни условия...В България използваме модели, дошли от чужбина. Интелигентното и аналитично отношение към прехода е от голямо значение, когато то отсъства, хората започват да се страхуват“.

Юлиан Попова коментира, че парите от Плана за възстановяване и устойчивост могат да се използват за изграждането на нова енергетика в България, тъй като голяма част от тях трябва да бъдат използвани към нисковъглеродния преход.

Ние предлагаме една част от средствата около 2 млрд. лева за енергийна ефективност на сгради като 90% грантове, което е несъстоятелно, смята гостът.

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
0
 
1
преди 2 месеца
Всяка Въглищна ( а и каквато и да е друга ) Електроцентрала може да се преустрои не само да гори, но и да произвежда и продава за милиарди евро, водород, водород-хибрид и други чисти горива - https://coal-to-gas.alle.bg . Без никакво преустройство, всяка въглищна ТЕЦ може да гори 100% карбон-неутрална Биомаса от свръхбързорастящ (един метър на ден) Бамбуков Хибрид, отглеждан хиперинтензивно, оранжерийно, върху многоетажни рото-рафтове, във Вертикална Аеропонна Ферма - https://vertikalna-ferma.alle.bg . Една напълно автоматизирана, 50м висока В-Ферма, с 10 души персонал, разположена върху 1 дка (32х32м) Площ може да произвежда по 3000 тона на ден извънредно търсена свежа Бамбукова Биомаса (70евро/тон) за храни, фураж и С-неутрални биогорива като биогаз, биометан, зелен биоводород, биоетанол, ИФО и биодизел - biodizel.alle.bg , пелети, прахово гориво за горелки и турбини и още над 50 вида търсени на пазара продукти . Няколко десетки такива Ферми ще спрат изцяло вноса на руски газ и ще стартират експорт на чисти горива и системи за стотици милиарди - много повече от сегашния ни БВП . Изграждането им може да бъде финансирано от Зеления Трилионен Фонд - https://green-trillion.alle.bg .

Още от Енергетика
Токът от АЕЦ "Козлодуй" може да остава приоритетно за вътрешния пазар