IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смяната на енергиен доставчик - право, а не задължение

В момента потребителите нямат възможност за информиран избор на доставчик на енергия, смятат участниците в дискусия на Investor.bg

16:15 | 26.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Компаниите, които не са избрали търговец на електроенергия, ще имат с между 15-20% по-висока цена, коментираха експерти по време на дискусия, посветена на свободния пазар у нас, организирана от Investor.bg.

Отлагането на решението е във финансов ущърб и това е право, а не задължение за потребителя, коментира управителят на "Синергон Енерджи" Димитър Бартов.

От 1 октомври и малкият бизнес вече е на свободния пазар, но има гратисен период за избор на търговец до юли 2021 година и компаниите могат да останат при досегашния доставчик, но сключвайки специални типови договори за доставка.

Според адвокат Пенчо Станчев от "Димитров, Петров и Ко" в момента няма възможност потребителите да направят информиран избор на доставчик на електроенергия. На сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) има списък с 49 търговци на електроенергия, но няма база за сравнение между тях.

От регулатора обещават до края на 2020 година специална платформа, която да сравнява условията, предлагани от доставчиците. Именно това ще се окаже голямото предизвикателство - как да се отсеят различните оферти.

Експертите са категорични, че цената не е всичко и потребителите трябва да внимават и за другите условия, допълнителните услуги и начина на прекратяването на отношенията. Трябва да се внимава и за стабилността на доставчика, предупреди Павлин Павлов, мениджър "Продажби" в "Гранд Енерджи". Той припомни, че при фалит на търговеца потребителите се прехвърлят на доставчик от крайна инстанция, чиято цена е много висока.

Тъй като процедурата по смяна на доставчик отнема месец, това означава и че потребителите поне за този срок ще плащат висока цена на тока.

"Свободата е и отговорност", заяви по време на дискусията Анна Димитрова, ръководител на отдел "Енергийна политика, околна среда и инвестиции" в EVN България. Тя посочи, че потребителите трябва да подходят отговорно към избора на доставчик на услугата, да проверят кои компоненти в цената могат да бъдат променени, кои са фиксирани и т.н. "Цената винаги е фактор", обясни още тя, но призна, че самата либерализация като факт не е обещание за по-ниски цени за бизнеса в перспектива, а те ще зависят от много фактори, сред които и търгуваните обеми.

Качеството на услугата зависи не само от компанията, допълни още Димитрова. Тя посочи, че състоянието на инфраструктурата е в ръцете и на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) чрез одобряването на инвестиционните планове на дружествата.

Павлов припомни още, че не трябва да има просрочени задължения, за да може да се извърши прехвърлянето от един търговец на друг. Това е много важно, защото понякога лихви за забавяне в размер на стотинки може да спънат процедурата, допълни адв. Станчев.

По отношение на процедурите в законодателството няма достатъчно добро описание на процеса по прехвърлянето на малкия бизнес на свободния пазар и в момента всяко дружество само тълкува предписанията. Това затруднява и потребителите, и търговците, обясни Димитър Бартов.

Процедурата е важна, защото пълната либерализация е в ход, коментира от своя страна Анна Димитрова. Тя посочи, че за битовите потребители това предстои до 2025 година, но за стопанските потребители свободният пазар е вече факт и може да се говори за договаряне на цени и по-добри условия.

На този етап условията за бита на регулирания пазар са по-изгодни, предупредиха експертите и посъветваха домакинствата на този етап да не излизат на свободния пазар, макар че имат това право от пролетта на 2016 г.

Онлайн студиото на Investor.bg се провежда с партньорството на Synergon Energy и Grand Energy.
Медийни партньори са Bloomberg TV Bulgaria и Dnes.bg.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още