Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Собственикът на ТЕЦ "Марица Изток 3" преминава в ръцете на KKR

Американският инвестиционен фонд направи оферта за 2,2 млрд. долара за ContourGlobal, която е одобрена от борда на компанията

Собственикът на ТЕЦ "Марица Изток 3" преминава в ръцете на KKR

Снимка: Bloomberg LP

Американският инвестиционен фонд KKR ще бъде новият собственик на листнатата на фондовата борса в Лондон енергийна компания ContourGlobal. Сделката се оценява на почти 2,2 млрд. долара, посочва Ройтерс.

Във вторник (17 май) KKR анонсира своята оферта, която даде 36% премия за акционерите на база на цената на акцията при затварянето на пазарите в понеделник. По-късно стана ясно, че бордът на компанията предлага на акционерите да приемат предложението. Така KKR увеличава своето присъствие в енергийната сфера.

Още по темата

В портфолиото на ContourGlobal влизат 138 енергийни централи, използващи различни горива, включително и възобновяеми енергийни източници. Една от тях е и ключовата за България въглищна централа ТЕЦ "Марица Изток 3" в Маришкия басейн. ContourGlobal притежава 73% от капитала на централата, а останалият дял е собственост на Националната електрическа компания (НЕК).

Централата има дълггосрочен договор за изкупуване на произведената електроенергия, който изтича през 2024 година.

Съдбата на целия Маришки басейн сега обаче е под въпрос във връзка с ускоряването на зеления преход на ЕС. Според последните промени в Плана за възстановяване България не се обвързва с дата за затваряне на въглищните си мощности, а само с намаляване на въглеродните емисии. Това ще позволи работата на централата, но само в пиковия зимен сезон.

Преди време от компанията коментираха пред Investor.bg, че разглеждат различни варианти за намаляване на въглеродния отпечатък на производството си, включително и чрез разнообразяване на горивната база с биомаса, газ или други алтернативи. Разглежда се и възможността за производството на водород от разположени в района на централата фотоволтаични инсталации.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
ВАС отмени отказа на намеренията за добив на газ в блок "Добрич"