IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOCAR: България е най-привлекателният балкански пазар за нас

Южният газов коридор ще даде възможност на много компании и страни да предоставят на пазарите своя ресурс, заяви ръководителят на SOCAR Balkan Мурат Гейдаров

12:15 | 28.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

България е най-привлекателният пазар за SOCAR, заяви Мурат Гейдаров, ръководител на държавната азербайджанска компания SOCAR Balkan, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

По неговите думи SOCAR оценява приноса на България в изпълнението на всички общи стратегически проекти в региона.

„Имаме определени стратегии, които предвиждат нашето участие в различни проекти на Балканите и България е най-привлекателният пазар за нас“, подчерта Гейдаров.

Според него „всеки пазар предлага не само предимства, но и територия за конкуренция между различните играчи“.

„Ето защо ние искаме да се подготвим. Подобна стратегия ще ни даде индикации какви ще бъдат ползите за нас, какви ще са предпочитаните бизнес модели за нашето участие на пазара“, допълни още той.

По отношение на срещите на компанията с високопоставени български държавници и отношението на страната като цяло към SOCAR, Гейдаров посочи, че енергийното сътрудничество с България вече има 20-годишна история.

Един от елементите на това сътрудничество е доставката на газ за страната, която ще стартира през 2020 г. година.

"Бих казал, че България е нашият прозорец към европейските пазари и конкретно към пазарите в Югоизточна Европа, в Западните Балкани. Много съм благодарен, че през всички тези години си сътрудничим много добре с правителството на България и има много добри отношения между ръководителите на нашите държави", сподели още Гейдаров.

Според него изграждането на Южния газов коридор има за цел да се помогне на други производители на природен газ да интегрират своя продукт на пазарите. В тази връзка Туркменистан и Казахстан получиха предложение да използват газопровода за пренос на ресурса, добиван на тяхна територия.

Вижте цялото интервю във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още