IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Соларпро" и "ГрийнЙелоу" ще изграждат фотоволтаична централа

Това ще бъде първият им съвместен проект в Източна Европа

13:35 | 27.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: &quot;Соларпро холдинг&quot; АД</em></p>

Снимка: "Соларпро холдинг" АД

Соларната технологична група „Соларпро“ и френската инвестиционна компания „ГрийнЙелоу“, специализирана в децентрализираната фотоволтаична енергетика и енергийната ефективност, обявиха стратегическото си партньорство за съвместни инвестиции в мащабни on-site фотоволтаични инсталации за собствено потребление в Източна Европа.

Първият съвместен проект от партньорството ще бъде 4MWp фотоволтаична електрическа централа за нуждите на българското поделение на глобалния лидер в сферата на материалите, решенията и химическите продукти „Солвей“ – „Солвей-Соди“. Годишно централата ще произвежда 5300 MWh зелена енергия.

Инсталацията ще бъде разположена върху собствен терен на територията на "Провадсол", дъщерно дружество на „Солвей-Соди“ в България. Централата ще оперира на базата на дългосрочен договор за наем на оборудване. „ГрийнЙелоу“ ще е водещ инвеститор, а „Соларпро“ ще проектира, изгради и оперира проекта.

"Фотоволтаичните инсталации за собствено ползване и дългосрочните договори за наем на оборудване (SaaS) са най-атрактивната част от енергийната трансформация. Вече имаме успешно осъществени проекти от този тип с други търговски и индустриални групи от региона. Радостни сме, че заедно с нашите партньори от “ГрийнЙелоу”, сме в състояние да осигурим всички необходими човешки, технически и финансови ресурси, за да реализираме още поне 100 MWp подобни инсталации в източна Европа.", заяви Константин Ненов, главен изпълнителен директор на групата “Соларпро”.

Той допълни, че след скока на цените на енергийните борси, има огромен интерес към SaaS услугите, както и към дългосрочните договори за доставка на евтина зелена енергия от индустриални партньори в България, Полша и Унгария.

„Достъпът до дългосрочния капитал на „Грийн Йелоу“ ще ни позволи това търсене да бъде задоволено в най-кратки срокове", посочи Ненов.

“С това стратегическо партньорство със Соларпро „ГрийнЙелоу“ продължава международната си експанзия в унисон с амбициозните ни планове за растеж. Благодарение на него целите ни са да развием и изпълним 100 MWp инсталирана мощност до 2025 г.“ изтъкна Отман Хаджи, главен изпълнителен директор на “ГрийнЙелоу“.

Към 31 март 2021 г. „ГрийнЙелоу“ притежава 355 MWp фотоволтаични мощности, от които 184 MWp са частично или напълно притежавани от компанията. Дружеството има над 2600 подписани договора за енергийна ефективност, представляващи годишен обем от 855 GWh, от които 511 GWh са частично или напълно собствени, и е управлявало повече от 2,9 TWh електроенергия за своите клиенти. Компанията оперира в 16 държави на 4 континента и има над 500 служители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още