IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасителният енергиен фонд продължава да раздава повече, отколкото получава

Институцията е отпуснала 278 млн. лева за НЕК през първото полугодие

08:48 | 20.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Разходите на Фонд „Сигурност за електроенергийната система“ (ФСЕС) продължават да са по-големи от приходите и към края на август. Справката за дейността на институцията показва, че за първите осем месеца на година са разпределени 350,9 млн. лева, а приходите са в размер на 300,9 млн. лева.

Недостигът най-вероятно се покрива от средствата, набрани през миналата година. Приходите на фонда през 2016 година надхвърлят 355 млн. лева, докато разходите са в размер на 290,5 млн. лева.

От отчетите на ръководството на Фонда е видно, че през първото полугодие приходите от продажба на емисии парникови газове, които влизат в бюджета на ФСЕС са в размер на 114 млн. лева. За същия период приходите от вноските на задължените лица са в размер на 117 млн. лева.

За цялата 2016 година приходите от продажба на емисии достигнаха 140 млн. лева. 

Фондът „Сигурност на електроенергийната система“ беше създаден със законови промени през 2015 година. В него 5% от приходите си внасят производители и търговци на електроенергия, както и операторите на мрежи „Булгартрансгаз“ и ЕСО. В бюджета влизат и приходите от продажба на квотите за емисии парникови газове.

С тези средства се компенсират разходите на Националната електрическа компания (НЕК) за зелена енергия, която тя прави в качеството си на обществен доставчик. От отчетите е видно, че за първите шест месеца на годината на държавната енергийна компания са преведени почти 278 млн. лева от Фонда. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още