IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасителният фонд за енергетиката не генерира достатъчно средства, смята експерт

Годишно за покриване на разходите за зелена енергия и дългосрочни договори на НЕК са нужни 478 млн. лева, изчисли Еленко Божков

10:52 | 22.12.16 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Средствата, които се събират във Фонд Сигурност на електроенергийната система (ФСЕС) не са достатъчни, за да покрият разходите на обществения доставчик - Националната електрическа компания (НЕК), свързани с дългосрочните договори и зелената енергия.

Това коментираха експерти в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Бившият член на енергийния регулатор Еленко Божков посочи, че за компенсиране на разходите за т.нар. "задължения към обществото", са необходими 478 млн. лева годишно. Във Фонда обаче до края на октомври са събрани 264 млн. лева.

Прогнозата на Божков е, че до края на годината във ФСЕС ще постъпят още около 60 млн. лева (на базата на приходите през септември 2016 г.- бел. ред.).

Във Фонда трябва да влязат още и приходите от продажба на емисии, а цената, която прогнозира енергийният регулатор, е много оптимистична - 7,64 евро на тон, посочи още Еленко Божков.

От статистиката, която публикува ФСЕС, всъщност не става ясен произходът на приходите - дали в тях са включени средствата от продажбата на емисии и дали всички производители и търговци на енергия, които дължат вноска в него, са изпълнили своите задължения.

Божков припомни, че ръководството на Фонда има задължение да публикува тримесечни доклади за изпълнението на дейността си, събраните приходи и направените разходи, но не изпълнява това свое задължение.

ФСЕС не изпълнява своята задача и събраните приходи "очевидно не достигат", потвърди и доц. Валентин Колев от Техническия университет в София.

Какво още коментираха експертите по темата можете да видите във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още