IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спира непрекъснатата търговия по двустранните договори на енергийната борса

Промяната е временна и цели намаляване на злоупотребите, обясниха от БНЕБ

11:45 | 22.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Българската независима енергийна борса (БНЕБ) временно ще спре "Непрекъснатата търговия" в сегмента "Двустранни договори". Това предвижда промяна в правилата на енергийната борса, които бяха подложени на обществено обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Причината за тази промяна са множество нарушения, които се регистрират при сключването на тези договори.

Сделките в този сегмент са най-често са обект на скандали, коментира по време на общественото обсъждане изпълнителният директор на БНЕБ Константин Константинов. Той посочи още, че активността в този сегмент е ниска, а търгуваните обеми - малки.

Спирането на този сегмент ще активира търговията в "Търгове", смята още Константинов. За него при това положение няма да има съмнения за влияние с вътрешна търговия.

Експертът на КЕВР Пламен Младеновски, който е ръководител на работната група, подготвила промените, отбеляза, че търговете в сегмент "Търгове" се обявяват ден-два по-рано, което минимизира риска за съмнения. В "Непрекъсната търговия" търговете се осъществяват без предварителна обява и често след това са обект на разследвания.

От Асоциацията за свободния енергиен пазар (АСЕП) подкрепиха промените и обявиха, че ще внесат допълнителни предложения за промяна на работата на енергийната борса.

Това трябва да стане в 14-дневен срок, уточни председателят на КЕВР Иван Иванов, насрочвайки закрито заседание на регулатора, на което да се вземе решение по промените, на 8 януари 2021 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още