IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ст. Янев: Имаме закупени два ядрени реактора, да ги реализираме

630 хил. фирми ще получат помощ за високите цени на тока на базата на платените си сметки за октомври и ноември, каза служебният премиер

10:17 | 29.10.21 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Площадката на АЕЦ &quot;Белене&quot;. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: Архив Ройтерс

Имаме два закупени ядрени реактора и те трябва да бъдат реализирани като нова централа или като нова мощност, заяви служебният премиер Стефан Янев по време на "Властта говори! Открито!", излъчвано във Facebook.

Той беше категоричен, че решението за изграждането на АЕЦ "Белене" е стратегическо и трябва да бъде взето от работещ парламент, но служебният кабинет подготвя рамка с "полезни ходове" за развитието на енергетиката и ядрената енергетика е част от тази рамка.

Държавата има възможност да влияе върху цената на тока, без да наруши принципа на свободния пазар, уточни още служебният премиер и допълни, че се водят експертни разговори с институции и организации.

Едно от предложенията за подпомагане на бизнеса е отпускането на 110 лева на мегаватчас потребена електроенергия. Те ще бъдат отпуснати на базата на платените сметки за октомври и ноември. През декември ще има работещ парламент, който да предприеме допълнителни стъпки за подпомагане на бизнеса заради високите цени, включително и ако е необходимо и законодателни промени.

КЕВР промени методиката за ценообразуване на доставчиците от последна инстанция, с което ще има намаление с между 15 и 30 лева на мегаватчас. Това облекчение ще се добави към компенсацията от 110-те лева за бизнеса, който купува ток от доставчици от последна инстанция.

Средствата за това облекчение ще дойдат от преразпределение на дивидентите от печалбата на АЕЦ "Белене" в размер на 450 млн. лева. Право на такава помощ ще имат 630 хил. фирми, уточни още Стефан Янев.

По отношение на цената за бита разговорите тепърва предстоят - Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще се произнесе за промяната в цената от 1 януари 2022 година, служебният премиер отказа да се ангажира с цени и проценти на промяна, защото други органи са отговорни за това.

Българският енергиен холдинг (БЕХ) почти е придобил "Топлофикация-София", коментира още служебният министър-председател по повод новината за поредната цесия на задълженията на топлофикационното дружество към "Булгаргаз", които бяха поети от енергийния холдинг.

"Проблемът изглежда в управлението на това дружество. Така изглежда, без да го казвам категорично", заяви още Стефан Янев. Според него целта на БЕХ, ако придобие "Топлофикация София", ще бъде оздравяване на общинското дружество.

Голямото постижение на служебните кабинети е запазването на стабилността на държавата - в социален, и икономически аспект, както и нормалното провеждане на изборите през юли, каза Стефан Янев. "От един служебен кабинет не се очаква много", допълни още той, визирайки, че основната задача е да проведе изборите, но при оглавяваните от него служебни кабинети не е било така.

През петте месеца на управлението му икономиката е във възход и се надява тази тенденция да се запази. Янев каза, че песимистичните прогнози са за 3-4% ръст на икономиката през тази година, а оптимистичните - и над 4%. Това означава, че ръстът надминава предпандемичните нива през 2019 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 2
abdul
преди 2 години
Тоя зелен чорап от позицията на какъв се обажда по темата?Да изчака да му подновят абонамента за премиер и после да сплетничи на тема енергетика.. ще има тази възможност около коледа/нова година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 3
vzhekoff
преди 2 години
Как е чорапената борса във Видин ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
ivanrog
преди 2 години
Доообре, да не гледаме Франция и Англия, а да погледнем Словакия и Унгария, така по ли ви допада. Относно инфраструктурата в Козлодуй, то само тия два хилядника работеха там, никога не е имало реактори 1-4 и не работиха 6 реактора заедно. Относно сроковете, въпроса е доста спорен, защото както казахе изработено е оборудването, което изисква най-много време, но не строя АЕЦ всеки ден, че да се наемам със срок. Относно русофилство, това, че приемам АЕЦ като реалност и не го отричам, моля не ме вкарвайте във вашите измислени рамки - АЕЦ-русофил, Зелен-русофоб, двете не са свързани. Относно ПАВЕЦ, напълно подкрепям, НО ги няма и явно скоро няма да ги има не съм чул нищо от ЕВН да се канят да продължават "Горна Арда", относно останалите "мокри сънища", събудете се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 2 години
хахахаха, а колко с злееее... тоест даже ти си наясно че ни лъжат, но продължаваш да ядеш, това дето не се яде... класически ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
точно жеков ... !! ... размета се цена отпреди 15-16 години , която дори тогава е била нереалистично ниска ... чакаме икономическият гении скрит в теб , силно подплатен с качествено образование , да определи новата , за бързо може и на око ... :))) ... ние ти верваме ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
значи гледаш държави на нашто дередже и малко по-богати ... не ги гледай ингилизите и французите , те се имат за имперски държави и си търсят техни си интереси . значи площадката на козлодуй е най-стабилната откъм сеизмична активност от трите , след това е черна вода и накрая е беляНЕ . инфрастурктура в козлодуй има за двата хилядника , друга няма . тва че ще е ефффтино откъм инфраструктура е пиар приказки . нови реактори - нова инфраструктура , това е действителността . двата плюса са сеизмината устойчивост и замърсената с радиактивност площадка , демек нема да цапаме друго място в държавата . от лицензирана площадка до включване на реактор , какъвто е случаят в козлодуй , оптимистичен вариант времеви е 7 години , реалистичен 12-15 години ... пак да напиша НИЩО няма свързано с реакторите освен някои едрогабаритни части : нямаш нищо от контролна зала , машинна зала , парогенератор , хранилище за изстиване на ОЯГ ... нищо ... нула ... имаш един гьол и няколко сгради по основният корпус ... тва не ти е да цъкнеш в алиекспрес и да поръчаш ... питай финландците дали е ефффтино с атомните технологии ... реакторът го започнаха 2005 , през 2009 трябваше да работи , сега последно 2022 трябва да го стартират . китайците започнаха ядрената си програма с руски реактори , построиха няколко , видеха за какво безаналогово чудо иде реч и ... не ви се верва на форумните енергетици , ама купиха лицензи от westinghous ... и сега техните реактори са на базата на хамериканските ... рассийските енергетични чудесии не са първа сила в тази нАука , не са и втора , не са и трета , борят се за четвърта ... ние имаме изначално сбъркана принадлежност , разкрачени м/у миналото с което не искаме да скъсаме и бъдещето което ни плаши ... на вас затова ви се виждат нереални неща откъм ВЕИ-тата ... ние трябваше да имаме завършено разширение на чаира още преди години , трябваше да строим и второ щото у нас има още две места дето е можело да се построи ПАВЕЦ , трябваше да имаме и управляваме поне 2-3 геотермални топлинни централи , трябваше да имаме програма за интегриране на покривни фотоволтаици , дори в рассията има такава ... :))) ... трябваше да имаме мащабни батерии за честотни услуги и да експериментираме с водород , или с втечнен въздух или гравитационни такива , трябваше да имаме и асемблатор поне един от световните фирми с довършителни работи по силициевите вафли , трябваше да има поне един такъв и за някои от големите производители на батерии ... ама нъц ... имаме първо по русофилщина общество , твърдо убедено в безопасността и ефффтинията на ядрения ток ... :))) ... имаш ли си на идея колко островни захранвания има вече у нас , такива дето не са свързани с ЕСО ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
vzhekoff
преди 2 години
Тролчето пише за цена $10 млрд, пропускайки да каже, че това беше цената от 2006-та г. От тогава минаха 15г. !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
3
rate up comment 9 rate down comment 2
ivanrog
преди 2 години
Прав сте, че имаме като цяло едрогабаритната част, но не само, нямаме строителната и то от части, защото при Белене има подготвена площадка, а при Козлодуй имаме инфраструктура. Разбирам, че не искате Белене, ОК, но какъв ви е проблема с Козлодуй. А за богатите държави, вярно Великобритания и Франция не са такива. То вашето мнение е ясно - давайте соларите, само дето реалността е че не става само с тях,поне не още, нямаме работещ вариант към момента, с който да съхраняваме надеждно пиковото им производство и не ми обяснявайте за батерии, че там бозата е тотална.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 10
zelka007
преди 2 години
реактори реално няма . има едрогабаритни части от реактори , които се произвеждат най-бавно по технологични причини . те са били поръчани и направени и платени . нищо друго няма . имаме копчета за балтон , хайде да си ушиеме и балтон . това имаме . беляНЕ е компрометирана земетръсна площадка . трябва много добре да се обясни на хората , че евтин ядрен ток НЯМА . цифрата за строителни разходи дето се размета из публичното пространство не отговаря на действителността , нема как да убедите здравомислещ човек , че видиш ли в една държава един реактор струва около $13млрд , пък у нас 2 за $10млрд ... :))) ... дори богати държави , а ние не сме от тях , избягват инвестирането в ядрена енергия по очевадни причини .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още