IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стайков: Натискът е заради достъп на трети страни до газопреносната мрежа

И в краткосрочен план промяната в използването на газопреносната мрежа с други източници ще донесе повече икономически ползи, смята икономистът

08:33 | 04.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Натискът от Брюксел за промените в енергетиката не засяга собствеността на газопреносната мрежа, а проблемa, че капацитетът е резервиран и затова трети лица нямат достъп до него.

Тази теза застъпи икономистът от Института по пазарна икономика Калоян Стайков в предаването Boom&Bust с водещи Владимир Сиркаров и Кузман Илиев по Bloomberg TV Bulgaria

По думите на Стайков идеята на Европейската комисия с енергийните пакети е либерализиране на инфраструктурата, така че тя да бъде собственост и да се оперира от една компания, но да се използва от възможно най-много пазарни играчи. Това трябваше да се случи отдавна и е нормално Брюксел да губи търпение, пояснява икономистът.

В краткосрочен план промяната в използването на газопреносната мрежа с други източници ще донесе повече икономически ползи, смята той. В момента резервният капацитет от Газпром не се използва на 100%, има свободни количества, които могат да бъдат достъпни за други компании.

Това обаче ще доведе до повече конкуренция, различни цени и избор за потребителите – нещо, което един монополист не иска, обясни Стайков. Според икономиста не съществува проблем газопреносната мрежа да бъде приватизирана.

Стайков коментира още и проблемите пред финансовото състояние на НЕК, цената на електроенергията и изграждането на регионален газов хъб "Балкан". Възможността за диверсификация е задължителна както за създаването на регионален хъб, така и за увеличаване на газификацията на населението в България, смята той.

Вижте повече във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още