IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Станков: Азербайджан може да е сред основните източници на газ за хъб „Балкан“

Обсъждат се доставки на природен газ от новите азербайджански находища след 2023 г. през интерконекторите с Гърция и Турция

13:50 | 29.09.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Обсъдени са възможни варианти за съвместни доставки на азербайджански природен газ през територията на България за трети страни при реализацията на проекта за газов хъб „Балкан“. Това стана на четвъртото заседание на българо-азербайджанската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество в Азербайджан.

В рамките на сесията бе подписан протокол за разглеждането на възможните варианти, съобщават от Министерството на енергетиката.

Припомняме, че в началото на септември България представи пред потенциални инвеститори проектът за изграждане на газов хъб „Балкан“. В конференцията във Варна се включиха с участие и представители на държавната азербайджанска компания SOCAR. 

Подписаният документ в рамките на междуправителственото заседание предвижда още активизиране на сътрудничеството по проекта за изграждане на „Южен газов коридор“, както и разглеждане на варианти за доставки на азербайджански природен газ. Двете страни са заявили подкрепа за реализация на газови доставки в размер на 1 млрд. куб. метра годишно от находището Шах Дениз 2 от 2020 г. 

Предвижда се и разглеждане на възможностите за доставки на природен газ от новите азербайджански находища след 2023 г. през интерконекторите Гърция-България и Турция-България.

Документът предвижда проучване на възможностите за обмен на електроенергия между България и Азербайджан, след създаването на електроенергийния коридор по направлението Азербайджан – Грузия – Турция – Европа, както и обмяна на опит в процеса на въвеждане на пълна либерализация на електроенергийната система у нас.

„Отчитайки стратегическото енергийно партньорство между нашите две страни, България разглежда Азербайджан като един от основните източници на природен газ за газоразпределителния център „Балкан“, е посочил заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков по време на междуправителствената комисия.

Азербайджан проявява интерес към разширението на газохранилището в Чирен, съобщи още зам.-енергийният министър Жечо Станков, цитиран от БНР. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 7 години
Хахаха... Я докато е време, направо в Туркменистан ли, в Узбекистан ли да тичат наште, да са първи в играта "изпуснахме питомното, ся ше гониме дивото"... Не знам дали ше дочекаме газ от Азербайджан, ама май преди това можеме да почнеме ток да внасяме от там, видно от матрялчето... хихихи... Да мисли Боце за един електрически Хъб - ше внасяме ток от Турция, от Иран, от Грузия, от Азербайджан, от Румъния и Косово и ще го разпределяме между Дондуков 1, 2 и 3... хихихи....Издухляци! Отсекъде вече отпаднахме, но хъбове витаят в пространството неуморно - може да се включиме към бъдещите газови находища в Монголия... хихихи..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
крас
преди 7 години
Газопровод Иран-Турция-Европа е нещо което се превръща от кошмар в реалност за руската компания "ГАЗПРОМ"Заради най голямото в света находище на газ в ЮЖЕН ПАРС се води сирийската война!ДЪРЖАВАТА КОЯТО ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ ВЪВ ВРАТА ЗА ЙРАНСКИЯ ГАЗ КЪМ ЕВРОПА Е БЪЛГАРИЯ!!Не бе случайност посещението на Борисов в Иран и Турция. Не бе случайна и срещите на президентите на Иран и България !ИЗПИТВАМ ПРЕТИСНЕНИЯ ОТ ТОВА ДА НЕ ПОПАДНЕМ В СИТУАЦИЯТА НА СИРИЯ ПРЕЗ КОЯТО МИНАВАТ ДВАТА ПРОЕКТА СВЪРЗВАЩИ ЕВРОПА С НАХОДИЩЕТО В ЮЖЕН ПАРС !!ИЛЮЗИЯ Е ДА СЕ СЧИТА, ЧЕ ГАЗПРОМ ЩЕ НАЛЮДАВА СЪС СКРЪСТЕНИ РЪЦЕ СЛУЧВАЩОТО СЕ!Да не забравяме, че 49% от акциите на ГАЗПРОМ са на чужди инвеститори между които е и нашият Мони Дянков.НАЙ СЛАБАТА ВРЪЗКА В ТРАСЕТО на газопровода Иран-Турция-Европа е БЪЛГАРИЯ!Какво ли може да ни се случи??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още