Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Стартира 90-дневен срок за участие в избор на инвеститор за АЕЦ „Белене“

Документацията по процедурата е публикувана в Официален вестник на Европейската комисия, съобщи Министерството на енергетиката

Стартира 90-дневен срок за участие в избор на инвеститор за АЕЦ „Белене“

Снимка: Архив Ройтерс

Процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ „Белене“ е публикувана  в Официалния вестник на Европейския съюз, съобщи Министерството на енергетиката.

Още по темата

Срокът за получаване на заявления за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор е до 90-тия ден след публикацията, а индикативният срок за приключване на процедурата е 12 месеца от днешна дата.

От ведомството на Теменужка Петкова припомнят, че с решение на Народното събрание от 7 юни 2018 г. и  правителствено решение от 29 юни 2018 г. бяха възобновени действията по търсене на възможност за реализация на проекта за АЕЦ „Белене“, съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип.

Заявление за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор, съответно интерес за придобиване на миноритарно акционерно участие в проектната компания, могат да подават български или чуждестранни юридически лица, както и обединения между тях.

Българската страна ще участва в проектната компания, екплоатираща АЕЦ "Белене" с апортна вноска на активите, в това число – лицензираната площадка, наличното оборудване, издадените решения, разрешение, лицензии и други документи, свързани с проекта, посочват от Министерството на енергетиката.

В процедурата са заложени редица условия с цел максимална защита на имуществения интерес на българската страна.

България, чрез НЕК ЕАД, си запазва правото на блокираща квота при вземането на решения по определени въпроси от компетентността на общото събрание на акционерите в проектната компания. Предвижда се изграждането на централата да се реализира на пазарен принцип, без сключване на дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия от държавата и предоставяне на държавни гаранции.

Припомняме, че през лятото на 2016 г. Арбитражният съд в Женева отсъди НЕК да заплати на руската компания "Атомстройекспорт" за поръчаното, но незаплатено оборудване за АЕЦ "Белене". Общият размер на иска беше 1,2 млрд. евро, а съдът отсъди плащането на 550 млн. евро. В замяна НЕК получи изработени два реактора и оборудването в последствие беше складирано на площадката на централата.

През септември същата година парламентът разреши отпускането на държавна помощ, за да може НЕК да плати на "Атомстройекспорт" за двата реактора.

Междувременно управляващите решиха да се търси стратегически инвеститор за изграждането на централата, но без да се гарантира изкупуването на електроенергия и без държавни гаранции за проекта. 

На 7 юни 2018 г. Народното събрание гласува решение за възобновяване на действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ „Белене“ съвместно със стратегически инвеститор на пазарен принцип, чрез отделяне на активите и пасивите за проекта в отделно проектно дружество.

На 29 юни 2018 г. правителството възложи на енергийния министър да възобнови действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ „Белене“ съвместно със стратегически инвеститор на пазарен принцип.

 
По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

1
 
0
 
9
Sokratus до: studioaa
преди 1 година
СтудиоХ, ЕС вече се разпадна! В Масква пак сте със стара информация
Хахаха
2
 
3
 
8
studioaa до: Shadow1
преди 1 година
Евроизискванията прогониха много инвеститори, които биха вложили у нас, може би след като ес неизбежно се разпадне положението ще се подобри. Нашата власт е много силно идеологизирана подобно на бкп/оф и всички много страхуват от това ес да не се разпадне, защото международната бюрокрация крепи статуквото у нас. След падането на живков т.н. свободен свят се прегърна с комунистите и техните съючастници, а не с опозицията на бкп и това би трябвало да значи много. Нашите комунисти просто смениха пъдаря от великия ссср те стахана верни на великия ес. Именно заради това, всички, които мразят статуквото трябва да се против еврочленството, защото това членство е свещения граал на статуквото. На герб, бсп и дпс членството в ес им е по-скъпо от майка им и баща им...
1
 
2
 
7
Shadow1 до: studioaa
преди 1 година
Няма профилна снимка
Но ние тук все пак не се интересуваме от потребителя, гледаме само бизнеса и тлъстите печалби. Така че може би трябва да се радваме, че никой няма да се захване с проекта ?
4
 
6
 
6
преди 1 година
Успех на министерството в намиране на стратегически инвеститор и рестарт на проекта. ес няма да оцелее докато АЕЦ Белене бъде завършена и затова европейските изисквания за съхранение на ядрени отпадъци няма да са в сила когато централата ще се експлоатира при всички случаи. Построяването на АЕЦ Белене най-накрая ще фалира веи производителите най-вече слънчевите и вятърците централи, което е добре за потребителя...
1
 
5
 
5
преди 1 година
Няма профилна снимка
Много ограничения поставя сякаш държавата за нещо което уж трябва да се реализира от инвеститори и да си продава продукта на пазарен принцип. Не знам дали някой ще се престраши.

Още от Енергетика
Борисов: Строежът на „Балкански поток“ е на финала