Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Стефан Янев: Няма манипулации на енергийната борса

Енергетиката е на автопилот и служебното правителство не върши своята работа, смята бившият енергиен министър Теменужка Петкова

Стефан Янев: Няма манипулации на енергийната борса

Стефан Янев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Няма манипулации на енергийната борса, а процесите на търсенето и предлагането влияят на цената на електроенергията в момента, обяви по време на блицконтрола в Народното събрание служебният премиер Стефан Янев. Той коментира, че ситуацията е овладяна благодарение на действията на правителството, с които е била насърчена работата на ТЕЦ "Марица Изток 2".

Темата беше повдигната от бившия енергиен министър Теменужка Петкова (ГЕРБ - СДС), която попита какви мерки са предприети за подкрепа на бизнеса заради високите цени на електроенергията. Енергоинтензивната индустрия е в тежко състояние и губи конкурентоспособност, посочи Петкова и коментира, че секторът има нужда от безвъзмездна подкрепа.

Стефан Янев не даде котегоричен отговор дали се обмислят стимули за енергоинтензивната индустрия.

Още по темата

Енергетиката е на автопилот и служебният кабинет не върши своята работа, заяви още бившият енергиен министър от парламентарната трибуна. За нея Министерството на енергетиката е в "безтегловност", но според Янев още от неделя (1 август) енергийното министерство е провело разговори с ТЕЦ "Марица Изток 2" и е бил включен един блок, който да продава на свободния пазар. Ден по-късно е включен още един блок след нови разговори между енергийното министерство и ръководството на въглищната централа. В резултат на това цената вече намалява.

"Управляваме тази криза с цените", каза Янев и допълни, че ситуацията е критична в цяла Европа, като влияние оказват от една страна природните явления в съседните държави, а от друга - дисбалансите в Германия.

Вчера (4 август) от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) се оплакаха от рекордно високите цени на електроенергията на Българската независима енергийна борса (БНЕБ). Те поискаха подкрепа за индустрията, забрана за износа и включването на ТЕЦ "Марица Изток 2".

Петкова препоръча служебният кабинет да уведоми Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), за да бъде проверена ситуацията и дали няма пазарни манипулации.

Депутатът от БСП Драгомир Стойнев коментира, че според него е имало изкривяване на пазара. Той посочи още и неадекватното поведение от страна на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и поиска да разбере какви действия ще предприеме в този аспект служебното правителство.

БЕХ вчера коментираха, че са финансов холдинг и не могат да налагат управленски решения на компаниите, които са част от структурата им.

Стефан Янев потвърди, че такова е било поведението на ръководството на холдинга при двустранни срещи и препоръча преглед на Закона за енергетиката.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
1
 
7
0pk
преди 1 месец
Ах тепърва какви манипулации ще има и как всички крупни предприятия ще трябва да си направят по една централа до тях, инак или затварят или "в русия съм, в русия съм". И накрая според добрата стара практика всички ще се субсидират от общата каса, за да не колабира икономиката.
1
 
1
 
6
petrg5s до: khao
преди 1 месец
Няма профилна снимка
1 млн ЕВРА му дадохте на хидроинжинера да проектира,за Р-ОВЧ да не отваряме дума,окрадохте няколко милярда от гъола, и още има останала наглост и нахалство да ***
3
 
0
 
5
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Той да не е на Герб тоя ВЕЦ ,че ще го продавт те ве църву*л ,и чиба ходи викай на жена ти
1
 
3
 
4
khao до: petrg5s
преди 1 месец
Няма профилна снимка
нали вие му го продадохте щото ви беше коалиционен партньор, сега кво плачеш като гербаджия за кюлче... айде чиба!
1
 
3
 
3
khao до: petrg5s
преди 1 месец
Няма профилна снимка
нали вие му го продадохте щото ви беше коалиционен партньор, сега кво плачеш като гербаджия за кюлче... айде чиба!

Още от Енергетика
"Булгаргаз" поиска с 24% по-скъп газ от октомври