Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Студеният резерв отива в държавната ТЕЦ „Марица изток 2“

Ще се въведе преходен механизъм, който ще действа до средата на следващата година, когато трябва да се либерализира пазарът на ток в България

Студеният резерв отива в държавната ТЕЦ „Марица изток 2“

Снимка: Pixabay

Започва подготовка за прекратяване на системата за търгове за т. нар. студен резерв. Целта е до първи юни 2021 г. да бъде въведена новата система „Механизъм на капацитет". Това заяви на брифинг в парламента председателят на комисията по енергетика в парламента Валентин Николов, като се позова на решенията на коалиционния съвет, енергийната комисия и енергийното министерство.

Още по темата

„Студеният резерв не може да съществува с механизма за капацитета. От новото положение ще спечели държавната ТЕЦ „Марица-изток 2", като механизмът за капацитет ще бъде насочен изцяло към централата. В преходния период до 1 юни, ще бъде направено така, че държавната ТЕЦ да може да участва в търговете“, посочи депутатът.

Съгласно европейските политики студеният резерв трябва да бъде в размер на най-голямата единична мощност, която в България е 1000 мВч.

„Няма как да бъде дадена по-висока цена от определената от КЕВР, която е 10 лева. Досега са имали възможност да участват различни производители и консуматори на енергетика", припомни досегашното положение енергийният министър Теменужка Петкова.

След поисканото от Европейската комисия въвеждане на механизъм за капацитет е задвижена и процедурата.

Предложението ще бъде внесено още в понеделник, а преходният период ще гарантира сигурността на електроенергийната система“, обяви Петкова. Тя потвърди, че много отдавна се работи за промени в Закона за енергетиката. Част от тях вече са приети и предвиждат пълна либерализация през юли 2021 г.

„Но със сега създалата се ситуация ще внесем това предложение още в понеделник. То ще касае този преходен период до въвеждане на пълна либерализация на пазара, ще съответства на европейските изисквания и ще се гарантира сигурността на енергийната система“, коментира енергийният министър.

Търговете за студения резерв се провеждат година за година, като действието им е до 31 юли. Енергийният министър е длъжен, по силата на Закона за енергетиката, да организира нов търг до този срок и да бъдат избрани новите мощности. Класирането е по цена, като в държавата трябва да се гарантират 650 мегавата средногодишно.

„Надяваме се президентът да не забавя приемането на тези текстове, защото има срок за провеждането на търговете за студен резерв и да минем на друг вид механизъм. Ние вече сме намерили начин, има и решение на Народното събрание, да се търси начин Министерският съвет да възлага на ТЕЦ „Марица изток 2“ като държавна компания, така че да запазят работата си и работните места в Маришкия басейн“,  обясни Валентин Николов.

Валентин Николов призна, че махнето на търговете от Закона за енергетиката има изцяло политически смисъл, който е свързан с властовите сътресения от последните дни. Ще се въведе преходен механизъм, който ще действа до средата на следващата година, когато трябва да се либерализира целият пазар на ток в България.

„Ще променим закона, така че със заповед на министъра да се определя кой да предоставя капацитет. И това ще е държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“. Това е принципно неправилен механизъм, но той ще е временен. За Европа е много важна конкуренцията, но политическата обстановка не ни позволява да създадем конкуренция“, каза още председателят на парламентарната енергийна комисия.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
0
 
4
Mechkata до: khao
преди 2 месеца
служебното правителство ще намери начин, бъди сигурен. А ако на изборите Курнелия завоюва и тя ще намери начин да компенсират Ахмака. Който и да дойде на власт ще му бъде опрян ножа до гърлото, за да намери начин да компенсира "почетния"
0
 
3
 
3
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
еххх, много бърже изпадна тая статия от топ-а
хахаха
1
 
8
 
2
khao до: Dr. Vatnikov
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
може, благодарение на протестите... сега разбираш ли защо говоря така и защо твърдя че дпс управлява...

но ако не махнем тиквата, след няколко месеца ще намерят как да го компенсират.
0
 
11
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Ааа, можело, значи!
На Доганя му приседна баклавата на обяд...

Още от Енергетика
Защо да изберем доставчик на електроенергия?