Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Сърбия: По-добре подготвени сме за „Турски поток“ от България и Унгария

Строежът на сръбския участък на газопровода ще приключи на 18 декември тази година, заяви енергийният министър на Сърбия Александър Антич

Сърбия: По-добре подготвени сме за „Турски поток“ от България и Унгария

Снимка: Ройтерс

Сърбия е влязла в проекта за изграждане на газовия проект „Турски поток“ по-добре подготвена от България и Унгария, заяви сръбският министър на промишлеността и енергетиката Александър Антич, цитиран от ТАСС.

Той добави, че Сърбия очаква от Унгария и България да изпълнят своите задължения по проекта "Турски поток" в съответствие с подписаните пътни карти. 

Още по темата

“Ще припомня, че ние подписахме с "Газпром" идентични пътни карти с идентична динамика, както направиха Унгария и България. Когато става дума за България, а ние особено внимателно следим ситуацията там, страната закупи мощности, реализира търг за извършване на строителни дейности от Варна до границата на Сърбия, строи участък от турската граница, така че се създава впечатление, че България извършва дейности в съответствие с динамиката. Очаквам че и българите, и унгарците ще реализират своята част от работата в съответствие с динамиката (на пътните карти), подчерта Антич.

В същото време той сподели, че строителството на сръбския участък от проекта ще бъде завършено до18 декември тази година.

С реализацията на проекта за строителство в Сърбия на тръбопровод от границата с България до границата с Унгария се занимава съвместното предприятие на "Газпром" и "Сърбия газ" „Газтранс-Нови Сад“.

Финансирането се осъществява както от държавни компании (70%), така и от спонсори (30%).

Сръбският участък на "Турски поток" ще започне да доставя газ до април 2020 г.

По време на срещата между руския държавен глава Владимир Путин и сръбския президент Александър Вучич на 17 януари стана ясно, че Русия е готова да инвестира 1,4 млрд. долара в инфраструктурата на Сърбия, с което ще се улесни преминаването на газопровода през нейната територия.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
10 съвета за успешно сключване на договор с търговец на електроенергия