Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Т. Ерменков: Симбиозата между руско и американско ядрено оборудване е доказана

Пълна либерализация на пазара на електроенергията не може да се приложи сега, защото не е ясно по какъв начин ще се формира цената на тока за домакински нужди

Т. Ерменков: Симбиозата между руско и американско ядрено оборудване е доказана

Снимка: БГНЕС

Предложението за симбиоза между руско и американско оборудване при строителство на нов блок в АЕЦ Козлодуй, той подчерта, че това не е ново, а вече съществува в Унгария, заяви пред БНТ Таско Ерменков, зам.-председател на енергийната комисия в парламента. 

Още по темата

Социалистите винаги са подкрепяли разширяването на ядрената енергетика и то не като предизборна теза. Няма нужда да противопоставяме евентуален бъдещ седми блок в Козлодуй на проекта Белене, ако в него има икономически смисъл, подчерта Ерменков.

Той изрази становището на своята партия за поддържане на енергийния микс, с който страната ни разполага в момента - въглища, ядрена енергия е възобновяеми източници, за да се осигурява стабилност на енергийната ни система.

"Този микс трябва да бъде запазен в оптимални размери като се отчитат внимателно и екологичните параметри."

В този смисъл БСП очаква от правителството да води разговорите по прекратяването на дейността на въглищните електроцентрали, което според изискванията на Европа трябва да стане до 2025 година, много внимателно и с грижа за българския интерес, така че да не бъдат допуснати сътресения на енергийната система в страната.

Що се отнася до предложението на ДПС за пълна либерализация на пазара на електроенергията, включително за домакинствата, социалистите са на мнение, че либерализация е необходима, но не в този момент, защото още не е ясно по какъв начин ще се формира цената на тока за домакински нужди. Това, по думите на Ерменков, е въпрос, който изисква сериозен дебат и отчитане на социалния фактор.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Fitch повиши перспективата на кредитния рейтинг на БЕХ