IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Петкова: България е естественото място на газовите потоци от изток и от юг

Изграждането на интерконекторите със съседните ни страни е приоритет за правителството, коментира енергийният министър

15:20 | 09.06.16 г. 3
Т. Петкова: България е естественото място на газовите потоци от изток и от юг

България има стратегическо географско положение при преноса на природен газ. Страната ни има и добре развита газопреносна мрежа, като 80% от компресорните станции в региона са на наша територия, коментира енергийният министър Теменужка Петкова по време на 14-та Международна газова конференция, която се провежда в София. 

Това положение дава възможност да разработим идеята за изграждането на разпределителен център, тъй като България е "естественото място на потоците от изток и от юг", каза тя. 

Енергийният министър беше категорична, че трябва да се направи подробен анализ на възможностите за доставки, но и на бъдещето икономическо развитие в региона и очакваното потребление на газ. 

Това се проучва от работна група, в която участват експерти от Европейската комисия. Те трябва да направят оценка на техническата и икономическата възможност за изграждане на хъб у нас, както и за това проектът да бъде полезен за региона, обясни още Петкова в отговор на въпроса за конкуренцията с Гърция по отношение на плановете за разпределителен център.

Осъзнахме важността на свързаността на междусистемните връзки между държавите и работата по интерконекторите трябва да е максимално бърза, посочи още Петкова по време на форума.

В дискусията за газовата инфраструктура в региона тя потвърди и приоритетите на българското правителство за изграждане на интерконекторите с Румъния, Турция, Гърция и Сърбия. Те ще доведат до диверсификация и сигурност на газовите доставки, подчерта тя.

По тези проекти страната е получила европейско финансиране. Със средства от европейските фондове например се прави предпроектното проучване на връзката с Турция, както и оценката за въздействието върху околната среда (ОВОС), общият устройствен план и другите мерки по връзката със Сърбия. 

България обмисля и участие в терминала за втечнен газ край Александруполис, който също ще бъде много важен за диверсификацията на доставките на суровина, стана ясно още от думите на енергийния министър.

Теменужка Петкова посочи пред участниците в конференцията, че се очакват и добри новини по отношение на местния добив на природен газ. В момента се извършват сондажи в блок "Хан Аспарух". Очакванията са скоро да започне и работата по проучванията в блок "Силистар".

Изграждането на газовата връзка с Гърция - IGB, беше отбелязано като стратегическо за региона и от главния секретар на гръцкото енергийно министерство Михаил Вероиопулос. Той обаче отбеляза, че има пречки пред инвестициите заради финансовата ситуация в региона. Той посочи, че шанс за развитие на енергийната инфраструктура дава "Планът Юнкер", тъй като пазарът не може да осигури нужните средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 7 години
"Т. Петкова: България е естественото място на газовите потоци от изток и от юг "- Нима? Смях през сълзи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
993
преди 7 години
"България е естественото място на газовите потоци от изток и от юг"... Ами вярно, по цял ден *** глупости, така че газовите потоци се увеличават ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Nathan
преди 7 години
Ангелкова просто не е достатъчно интелигентна и не знае къде да спре! В продължение на седмици министерството на туризма разпространява съобщения за водене на преговори с големи хотелски брандове, а в същност се оказва, че е договаряла с Валентин Златев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още