Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Т. Петкова: България ще е акционер в газовия терминал край Александруполис

Енергийната сигурност в Западните Балкани минава през изграждането на липсващата инфраструктура, посочи енергийният министър на форум в Белград

Т. Петкова: България ще е акционер в газовия терминал край Александруполис

Снимка: Министерство на енергетиката

България ще участва като акционер в терминала за втечнен природен газ край Александруполис. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова по време на среща на върха, посветена на енергийната сигурност в региона, която се провежда в сръбската столица Белград. Във форума участват министри от Сърбия, Република Северна Македония, Румъния, Унгария и Черна гора.

Още по темата

„Успешната реализация на тези газови проекти още към 2020 г. ще осигури диверсификация и сигурност на енергийните доставки, както за България, така и за региона на Югоизточна Европа“, посочи Петкова, цитирана от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Тя акцентира и върху необходимостта от изграждане на липсващата инфраструктура, както в сферата на природния газ, така и в областта на електроенергетиката, за да бъде постигната енергийна сигурност в региона на Западните Балкани. В тази връзка Петкова запозна участниците с разработваната от българската страна концепция за изграждане на европейски газоразпределителен център „Балкан“.

„Създаването на газов хъб предвижда, чрез изграждане на необходимата газопреносна инфраструктура, да се свържат пазарите на природен газ на страните членки в региона, а чрез тях – и със страните от Централна и Западна Европа“, заяви енергийният министър.

По думите ѝ продължава работата по ускоряване на реализацията на междусистемната реверсивна газова връзка България-Сърбия, като проектът е включен от Европейската комисия в списъка с проекти от общ интерес на ЕС. Българският министър припомни също, че на 22-ри май беше дадено началото на изграждането на интерконектора между Гърция и България.

Междусистемната връзка България – Сърбия трябва да бъде въведена в експлоатация през 2022 г. Това се разбра  след срещата на енергийните министри на двете страни Теменужка Петкова и Александър Антич. Според тях  изграждането на липсващата инфраструктура е ключово условие за  постигане на енергийна сигурност и конкуренция в газовите доставки за региона на Югоизточна Европа.

Министър Петкова информира своя сръбски колега за развитието на проекта за междусистемна връзка Гърция – България и припомни, че преди броени дни беше даден старт на нейното изграждане. Целта е връзката да бъде пусната в търговска експлоатация през 2020 г., което ще осигури получаването на договорените количества от 1 млрд. куб. метра природен газ годишно от находището Шах Дениз 2 в Азербайджан.

Според Теменужка Петкова страните от Югоизточна Европа са изправени пред сериозни предизвикателства, които изискват строителството на нисковъглеродни базови мощности заради борбата с климатичните промени и нарастващото търсене на електроенергия.

Като възможно решение на проблема тя определи проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“. „Считаме, че проектът за нова ядрена мощност може да играе ключова роля за енергийната сигурност в региона, както и за повишаване на конкурентоспособността и икономическото му развитие“, обясни енергийният министър. Тя припомни пред участниците във форума, че поканата за избор на стратегически инвеститор за изграждане на АЕЦ „Белене“ беше публикувана в официалия вестник на ЕС на 22 май.

Петкова запозна присъстващите и с реализацията на петте проекта от общ европейски интерес, върху които продължава работа Електроенергийният системен оператор. „Осъществяването на петте ключови проекта върви по график и ще отговори на основните инфраструктурни нужди за повишаване на преносната способност на електроенергийната система в Югоизточна Европа по направление Север-Юг“, посочи тя.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
КЗК спира изграждането на българския участък на „Турски поток“