IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Петкова: Дължахме 3 млрд. лв. неустойка на "американските" централи

Заемът на НЕК няма да повиши цената на тока, изчисли енергийният министър

10:20 | 12.05.16 г.
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ако Националната електрическа компания (НЕК) не беше изплатила забавените си плащания за т.нар. „американски“ централи в Маришкия басейн – ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" и ТЕЦ "AES Гълъбово", България им е дължала неустойка от малко над 3 млрд. лева.

Това съобщи в ефира на bTV енергийният министър Теменужка Петкова. Тя посочи, че това е било вписано в анекси към договорите с централите, подписани в периода 2005 – 2008 година, според които при неизпълнение на задълженията на някоя от страните се дължи неустойка от 3 млрд. лева.

НЕК е дължала на двете централи общо 1,142 млрд. лева, а те от своя страна - 365 млн. лева на Мини Марица-изток. С изтеглянето на заема тези задължения са изплатени и така е намаляла междуфирмената задлъжнялост, което пък е стабилизирало финансово сектора, допълни още министърът.

Тя беше категорична, че заемът в размер на 535 млн. евро няма да повиши цената на тока. Припомняме, че разходите по него са включени в ценовото заявление на НЕК, което значи, че  ако Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ги признае, те ще влязат в цената на тока. Вчера председателят на енергийния регулатор беше категоричен, че заемът е само един от факторите, които ще влияят върху решението за цената на електроенергията в новия регулаторен период (1 юли 2016 г.- 30 юни 2017 г.).

Днес Теменужка Петкова припомни, че преди да бъде изплатено задължението към двете централи, правителството е договорило намаление на цената им за разполагаемост, което пести по 97 млн. лева годишно на НЕК.
„Това, което НЕК ще плаща като лихви, което ние изчислихме, на годишна база е приблизително 60 млн. лева“, категорична беше тя.

Енергийният министър отказа да прогнозира цената на тока от 1 юли с мотива, че единственият компетентен орган за това е КЕВР. Изпълнителната власт е отговорна само за извършените реформи за стабилизиране на сектора.

Теменужка Петкова посочи още, че е изненадана от решението на АБВ да напусне управляващата коалиция с мотива за непрозрачната, дори и за партньорите си, енергийна политика, която води ГЕРБ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още