IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Петкова: Енергийната политика на страната се определя от парламента

Впрегнат е целият експертен потенциал, който да изготви реакцията на страната във връзка с новите ограничения за горивните централи, каза енергийният министър

10:06 | 16.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Енергийната политика на страната се определя от парламента и изпълнява от Министерството на енергетиката. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова в рамките на парламентарния контрол. Тя направи този коментар във връзка с питане от депутатите от „БСП за България“ Таско Ерменков и Иван Генов във връзка с сигурността на енергийните доставки в страната.

Бъдещото развитие на енергетиката ще бъде дискутирано и вписано в подготвяната в момента Енергийна стратегия, която ще обхваща периода 2012 – 2030 година и с хоризонт до 2050 година. Този документ ще бъде одобрен от Народното събрание, припомни още Петкова.

В стратегията за развитието на сектора ще бъде включена нуждата от нови мощности, които да заместят въглищните централи, чието бъдеще е неясно след новите ограничения на нивата на емисиите, одобрени от Европейската комисия.

Впрегнат е целият експертен потенциал във връзка с промяната на европейските правила за големите горивни инсталации. Основната задача е как да бъде постигната дерогация за централите за максимално дълъг период, обясни още енергийният министър.

Новите ограничения бяха гласувани в края на април и те предвиждат възможност за дерогация за съществуващите централи, т.е. българските въглищни централи ще могат да имат по-либерални норми, но след оценка, че разходите са несъразмерно високи спрямо ползите за околната среда. Агенцията за околна среда, която издава становище за дерогацията, трябва да прецени и дали тези централи не причиняват значително замърсяване.

Депутатът Таско Ерменков даде данни за първичното енергийно потребление - през 2015 година въглищата заемат дял от 35%, ядрената енергия – 21,2%, а газът – 14 на сто. Неговата прогноза е, че към 2050 година миксът ще бъде съставен основно от ядрена енергия и възобновяеми източници.

Според него в момента България има по-слаба от средноевропейската зависимост от внос на енергия, което е свързано именно с местния добив на въглища и ядрената енергетика. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още