IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Петкова: Енергийните връзки между България и Южна Корея имат потенциал за развитие

Според министъра на енергетиката съществува широко поле за задълбочаване на сътрудничеството в енергийната област между двете страни

14:58 | 20.11.18 г.
<p>
	Министърът на енергетиката Теменужка Петкова.<em> Снимка: Министерство на енергетиката</em></p>

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Снимка: Министерство на енергетиката

Взаимните връзки между България и Южна Корея в областта на ядрената енергетика имат потенциал за развитие, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на откриването на корейско-българския енергиен форум в София, съобщиха от Министерството на енергетиката.

В тази област Петкова акцентира върху възможността за реализация на проекта за нова ядрена мощност в България. 

„Един от потенциалните инвеститори, заявили интерес за участие в изграждането на АЕЦ „Белене“, е Korea Hydro & Nuclear Power“, подчерта енергийният министър.

По нейните думи съществува широко поле за задълбочаване на сътрудничеството в енергийната област между двете страни.

„Уверена съм, че можем да си бъдем взаимно полезни в усилията за повишаване на енергийната сигурност, диверсификацията на енергийните източници, насърчаването на възобновяемата енергия, развитието на ядрената енергетика, които са приоритетни направления в енергийната област както за нашата страна, така и за Република Корея“, заяви Петкова.

Тя очерта усилията на българското правителство за диверсификация на енергийните източници и маршрутите за доставка на природен газ като един от водещите приоритети на правителството в енергийната област.

Министърът запозна участниците в дискусията с решението българската страна да участва в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ край Александруполис.

„В контекста на намеренията ни за изграждане на газоразпределителен център в страната, ние разглеждаме своето участие в терминала като стратегическо за диверсификацията и сигурността на енергийните доставки за региона“, подчерта Петкова.

По нейните думи сътрудничеството с Южна Корея в тази област би било много полезно с оглед на факта, че в страната са изградени четири терминала за втечнен природен газ, а перспективата е до 2031 г. да бъдат изградени още десет.

„Като страна членка на Европейския съюз България разнообразява енергийния си микс. Ефективното потребление на енергия, съчетано с използването на енергия от възобновяеми енергийни източници, представляват важни мерки за подобряване сигурността на енергийните доставки“, подчерта още енергийният министър.

Петкова припомни, че още през 2013 г. България е постигнала своята задължителна национална цел от 16% дял на енергията от ВЕИ в брутното крайно потребление. С оглед на предизвикателствата, свързани с работата на големите горивни инсталации, това е значимо постижение, което дава нови перспективи за задълбочаване на двустранните ни контакти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още