Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Т. Петкова: Финализираме лицензирането на АЕЦ „Белене“ в най-кратък срок

Лицензът на проекта ще предостави на България едно по-силно участие и по-голям дял, заяви енергийният министър

Т. Петкова: Финализираме лицензирането на АЕЦ „Белене“ в най-кратък срок

Енергийният министър на Република България Теменужка Петкова. Снимка: Investor

Процедурата за пълно лицензиране на техническия проект АЕЦ „Белене“, която останала недовършена през 2012 г., ще бъде финализирана в най-кратък срок, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред български журналисти на форума „Атомекспо 2019“ в Сочи. 

Още по темата

По думите ѝ за целта вече е в ход активна официална кореспонденция между „Националната електрическа компания“ ЕАД (НЕК) и Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), в чиито правомощия влиза лицензирането. Целта е разрешителното да бъде издадено до около шест месеца, за да може да се прибави към активите на проекта.

„Ако България разполага с този лиценз, ние ще имаме няколко предимства – инвеститорите ще имат възможност да са наясно с това какво точно трябва да се изгради, какво трябва да се инвестира, а това ще ни даде възможност да имаме едно по-силно участие и да имаме по-голям дял в този проект, защото това да притежаваш един лицензиран проект за ядрена централа е нещо изключително ценно“, сподели Петкова.

По-рано в понеделник тя обяви, че поканата за избор на стратегически инвеститор за изграждане на АЕЦ "Белене" ще бъде публикувана в официален вестник на EС в началото на май. Енергийният министър припомни, че заявление за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор, съответно интерес за придобиване на миноритарно акционерно участие в проектната компания, могат да подават български или чуждестранни юридически лица, както и обединения от такива.

Срокът за получаване на заявленията за участие е до 90-тия ден, считано от датата на публикуване на поканата в Официален вестник на Европейския съюз.

Освен до компаниите, проявили първоначален интерес към проекта, покана за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор е изпратена и до Северна Македония, Сърбия и Черна гора, поясни Петкова.

В рамките на визитата си в Русия енергийният министър разговаря с министъра на иновациите и технологичното развитие на Сърбия Ненад Попович.

Те се обединиха около необходимостта да бъде стартирано сътрудничество между България и Сърбия в областта на ядрената енергетика. Българската страна запозна сръбските си колеги със следващите стъпки по процедурата за избор на стратегически инвеститор на АЕЦ “Белене”.

Република Сърбия предвижда изграждане на център за ядрена наука, технологии и иновации, информира Попович. По време на срещата стана ясно, че сръбската страна проявява интерес да се запознае в детайли с проекта за АЕЦ “Белене”, който ще стимулира икономическото сътрудничество в региона.

В рамките на „Атомекспо 2019“ Теменужка Петкова предстои да се срещне и с генералния директор на „Росатом“ Алексей Лихачов.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Делян Добрев: Енергийният план на България няма нищо общо с реалността