Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Т. Петкова: Кабинетът, а не президентът води преговорите за енергийните проекти

Цената на природния газ се определя на база на преговори между съответните компании, напомня енергийният министър

Т. Петкова: Кабинетът, а не президентът води преговорите за енергийните проекти

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Преговорите за енергийните проекти в България се водят от българското правителство, заяви пред Агенция „Фокус“ енергийният министър Теменужка Петкова. Изказването ѝ е свързано с провелия се във вторник телефонен разговор между българския държавен глава Румен Радев и руския президент Владимир Путин и новината за предстоящата среща между двамата на 9 май в Москва. 

Още по темата

„Това са преговори, по които българското правителство е компетентно да вземе съответните решения. Така че да няма грешки кой какви компетенции има и кой по отношение на какви проекти говори“, посочи Петкова, добавяйки: „Относно цената на природния газ, тъй като разбираме, че това е било предмет на разговор, аз съм изненадана, тъй като цената на природния газ, съгласно споразумението, което „Газпром“ подписа с Европейската комисия по повод антимонополното дело, което ЕК водеше срещу „Газпром“, се определя на база на преговори, които се провеждат между съответните компании“.

Енергийният министър отбеляза, че правителството е депозирало писмо до „Газпром“ още през август миналата години и преговорите са в ход.

По думите на Петкова българското правителство от години работи за развитието на енергийния сектор и това проличава от ключовите проекти, които се развиват. Според Петкова сред тях са „Балкански поток“ и АЕЦ „Белене“, които са изцяло съобразени, включително с европейските изисквания.

„Балкански поток“ е български проект, реализира се изцяло с участието на България, тъй като се финансира от „Булгартрансгаз“, реализира се изцяло при спазване на европейските правила и там нещата са изцяло финализирани. Що се отнася до проекта АЕЦ „Белене“, по който правителството работи от няколко години, именно нашето правителство беше това, което реши проблема след арбитражното решение в Париж, тогава нашето правителство с нарочен закон и решение плати сумата и реакторите и оборудването във връзка с проекта, станаха българска собственост“, поясни Петкова.

Според нея проектът АЕЦ „Белене“ се реализира, следвайки публична и прозрачна процедура за избор на стратегически инвеститор.

„Проектът също е български и се реализира изцяло съгласно европейските правила и националното ни законодателство“, добави тя.

Петкова отбеляза важността и на енергийните ни проекти с Гърция. По думите ѝ интерконекторът Гърция - България е получил реално развитие именно в рамките на усилията, които правителството е положило през последните 5 години.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

3
 
2
 
3
преди 1 година
Няма профилна снимка
...нали Т. Петкове рече , че енергийните проекти не зависи от Президента а от кабинета , защото те водили преговорите. Ха сега прочети отново какво си написал и си сложи минус!
7
 
4
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
Радев отива да се срещне с компанията си: президентите на Беларус, Молдова, Венецуела и Казахстан... Ще се поцелуват и с Путин и ще се прибере. Цената на руската газ ще си истане двойна за българите, ама кой ти гледа. За нас е важно да сме на 'газовата карта' :)
11
 
11
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
...и като се има в предвид че цялата атака е защото го смятат за конкуренция на изборите ми иде да се прострелям в крака... щом тоя ще е алтернативата, леле мале... Нормалните държави държат военните и милиционерите далеч от власта.

Още от Енергетика
ЧЕЗ получи две отличия на Годишните награди за отговорен бизнес 2020