IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Петкова: Липсващата енергийна инфраструктура е основен проблем за Балканите

До края на месеца ще бъдат обявени търговете за IGB, съобщи енергийният министър

12:32 | 24.10.17 г.
<p>
	Теменужка Петкова със своя македонски колега Крешник Бектеши.<em> Снимка: Министерство на енергетиката</em></p>

Теменужка Петкова със своя македонски колега Крешник Бектеши. Снимка: Министерство на енергетиката

Липсващата инфраструктура е сред основните проблеми на Балканите и България работи активно той да бъде преодолян. Този коментар направи енергийният министър Теменужка Петкова след среща със своя македонски колега Крешник Бектеши.

Фокусът на Българското председателство на Съвета на ЕС ще бъдат Западните Балкани, припомни тя, цитирана от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

До края на месеца ще бъдат обявени обществени поръчки, свързани с изграждането на новата газова връзка между България и Гърция (IGB), каза още Петкова. Източник на Investor.bg обясни, че едновременно ще бъдат дадени заданията за техническото проектиране и за доставката на тръбите, нужни за реализацията на проекта.

Плановете са до средата на 2018 година да започне строителството на интерконектора, а първите количества газ да потекат през 2020 година. По тази връзка България ще има достъп до газ от Азербайджан, който ще пристига по т.нар. Южен газов коридор - газопроводите TANAP и TAP. Строителството и на двете съоръжения върви по график.

Теменужка Петкова е дала още подробности за реализацията на междусистемните връзки на България със съседните държави, както и за разпределителния център "Балкан", който ще осигури търговска платформа за търговия с природен газ и възможност за либерализация на газовия пазар в региона.

За македонската страна липсата на инфраструктура също е проблем, обясни от своя страна Крешник Бектеши. Той посочи, че изграждането на нова връзка с България ще разнообрази трасетата на природния газ в Македония.

За нова връзка между двете държави се заговори при посещението на Теменужка Петкова в Скопие през лятото. Тогава беше подписан Меморандум за създаване на работна група, която да проучи вариантите за реализацията на този проект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още