IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Петкова: Маришкият басейн е сърцето на българската енергетика

Лигнитните въглища гарантират енергийната сигурност на България и се явяват като пример за диверсификация, посочва енергийният министър

15:36 | 08.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Investor&nbsp;</em></p>

Снимка: Investor 

Въглищните електроцентрали, които се намират на територията на Маришкия басейн, са сърцето на българската енергетика, заяви енергийният министър Теменужка Петкова след въпрос на народния представител от „БСП за България“ Красимир Янков относно работните места в този район. 

„Централите, които са в Маришкия басейн, са изключително важни за енергийната сигурност на България“, подчерта ресорният министър.

По думите ѝ тази част на България е изключително важна, защото дава възможност на страната ни да има един местен ресурс.

Според нея лигнитните въглища гарантират енергийната сигурност на България и се явяват диверсификация на един от източниците за производство на електроенергия.

Запасите от лигнитни въглища ще са достатъчни, за да се осигури производството на електрическа енергия за следващите 60 години, припомни Петкова.

Министърът посочи, че 46% от електрическата енергия на България се произвежда от въглищните централи. През зимата техният дял достига 60%.

Теменужка Петкова призна, че планът на Европейския съюз (ЕС) е от енергийния микс постепенно да излизат точно този тип производители на електрическа енергия.

Тя изтъкна, че през последните две години правителството е предприело редица мерки, за да запази работата на въглищните централи. В същото време това става при стриктно изпълнение на ангажиментите по опазване на околната среда, увери енергийният министър. Една от основните мерки е искането на дерогация.

Всяка една от централите, които работят на въглища, е предоставила документите в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и преди дни това министерство е излязло с първо свое решение за даването на безсрочна дерогация на ТЕЦ "Марица изток 2".

В момента обаче това решение на МОСВ е обжалвано пред Административен съд.

Енергийното министерство и “Български енергиен холдинг“ ЕАД от друга страна са подпомогнали и закупуването на въглеродни емисии за ТЕЦ "Марица изток 2", което гарантира работата на централата, допълни Петкова.

“Сега предстои да се нотифицира Европейската комисия с искане за увеличаване на капитала на ТЕЦ "Марица изток 2", което е важна стъпка за продължаването на работата на централата”, завърши министърът на енергетиката.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още