Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Т. Петкова: Подкрепата на САЩ е важна за превръщането на България в газов хъб

Според енергийния ни министър изграждането на междусистемната връзка Гърция-България е ключов приоритет на правителството в енергийната сфера

Т. Петкова: Подкрепата на САЩ е важна за превръщането на България в газов хъб

Снимка: Министерство на енергетиката

Подкрепата на САЩ е ключова за превръщането на България в регионален газов хъб, заяви енергийният ни министър Теменужка Петкова по време на срещата си с помощник-държавния секретар в Бюрото за енергийни ресурси на държавния департамент на САЩ Франк Фанън. В срещата участва и посланикът на САЩ в България Херо Мустафа, съобщават от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

България и САЩ са стратегически партньори в енергийната област и това е ключов фактор за диверсификацията на енергийните доставки не само в страната ни, но и в целия регион, посочи Петкова. 

Още по темата

По нейните думи България работи активно за гарантиране на енергийната сигурност и оценява високо подкрепата на САЩ за изпълнението на приоритетните инфраструктурни проекти в тази област – междусистемната връзка Гърция-България и терминала за втечнен природен газ (LNG) край Александруполис.

Според Петкова изграждането на междусистемната връзка Гърция-България е ключов приоритет на правителството в енергийната сфера. Тя информира Фанън за напредъка по отношение на проекта – произведени тръби за 150 км, разчистени 103 км от трасето, разнесени тръби - над 80 км, започнат процес на заваръчни дейности, изкопаване на траншея и полагане на тръби.

Енергийният министър потвърди силната ангажираност на правителството за успешното завършване на междусистемната връзка като инфраструктура от стратегическо значение за сигурността на доставките в Югоизточна Европа.

Фанън оцени високо напредъка на България в реализирането на приоритетите ѝ за енергийна диверсификация и потвърди подкрепата на САЩ в тези усилия. Той отбеляза, че САЩ приветстват участието на България в терминала за LNG край Александруполис. Преди посещението си в България той бе в Гърция заедно с държавния секретар Майк Помпео, където сериозна част от разговорите са били посветени на енергийната диверсификация и енергийната сигурност в региона.

България разглежда изграждането на междусистемната връзка с Гърция и участието в проекта за терминал за втечнен природен газ край Александруполис в синергия, подчерта Теменужка Петкова. С участието си в тях страната ни извършва реална диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ и се превръща в ключов фактор за този процес в региона. Енергийният министър оцени високо подкрепата на САЩ за превръщането на България в регионален енергиен хъб.  

Петкова и Франк Фанън обсъдиха и напредъка по проекта за диверсификацията на свежо ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Руски дипломат: Газовата връзка България-Унгария ще е готова до края на годината