IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Петкова: Приятно съм изненадана от българското участие в проекта АЕЦ „Белене"

Рано е да се разкриват детайли за българските компании, каза министърът на енергетиката

10:06 | 21.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

„Приятно изненадана съм, че се появиха български консорциуми за участие в проекта за АЕЦ „Белене“. Ние не успяхме да направим сериозна кампания сред българския бизнес, сред българските консуматори на електрическа енергия. Това е приятна изненада, защото все пак и българските компании дават определени заявки за участието в този проект“.

Това каза енергийният министър Теменужка Петкова в ефира на bTV. Тя добави, че страната ни ще участва в проекта с оборудването, което е българско.

Припомняме, че общо 13 компании са заявили желание да участват в конкурса за строежа на АЕЦ „Белене”. Седем от тях кандидатстват като стратегически инвеститор за изграждането на централата. Кандидатстват китайски, корейски, руски, български и германски участници. 

Министърът посочи, че все още е рано да разкрива детайли за консорциумите и съответно за компаниите, които участват в тях.

„Има комисия, която е назначена с моя заповед, в тази комисия са включени експерти от Български енергиен холдинг, Националната електрическа компания, Министерство на енергетиката, електроенергиен системен оператор, те ще направят анализ на заявките, които са подадени от страна на кандидатите за стратегически инвеститори и ще имаме повече информация“, каза енергийният министър. 

Петкова припомни, че според приетото от Народното събрание не се предвижда гаранция, както и договори за изкупуване на електрическа енергия. „Ние се движим в рамките на тези параметри, които българският парламент е определил", каза министърът. И уточни, че по закон е длъжна на всеки етап от процедурата да информира българския парламент.

Срокът за работа на комисията по отношения на заявленията и изготвянето на така наречената кратка листа от потенциални кандидати за стратегически инвеститор към този момент трябва да приключи в срок до 90 дни, но е възможно срокът да бъде удължен, ако времето се окаже недостатъчно, обясни Петкова.

По отношение на миноритарните участници и нежелаещите да сключат договор за изкупуване на електрическа енергия процедурата предвижда да бъде дадена възможност определените за стратегически инвеститори да водят преговори със всяка една от тези компании, които са заявили такъв интерес до момента, уточни министърът. По думите ѝ изборът дали тези компании ще влязат в кръга на миноритарните собственици и дали с тях ще бъдат сключени договори за изкупуване на енергия в количествата, които тези кандидати са посочили, е въпрос на избор от страна на стратегическия инвеститор.

„Процедурата за избор на стратегически инвеститор беше разработена в дълъг период от време. Ние много обмисляхме какви точно фази и етапи трябва да съдържа тя, тъй като съгласно решението на парламента този проект трябва да се реализира на пазарен принцип, без предоставяне на държавна гаранция, без предоставяне на корпоративна гаранция и без сключване на дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия“, обясни Петкова.

Относно сигурността на площадката на АЕЦ „Белене“ от сеизмична гледна точка енергийният министър заяви, че няма никакви притеснения, а в докладите и анализите, направени от БАН през годините няма информация за нередности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още