Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Т. Петкова: Проектът „Белене“ ще продължи оттам, откъдето беше спрян

Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) коментира не разрешението за строеж, а това за проектиране, изтъкна пред НС енергийният министър

Т. Петкова: Проектът „Белене“ ще продължи оттам, откъдето беше спрян

Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

Проектът за изграждане на АЕЦ „Белене“ щи продължи оттам, откъдето е спрял по отношение на издадените лицензии, заяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол в петък в отговор на въпросите на депутатите на БСП Таско Ерменков и Васил Антонов. По думите на министъра, проектът се забавя заради пандемията от коронавируса. 

Още по темата

„Изпълняваме изцяло решенията на Народното събрание и Министерски съвет по отношение на „Белене“. Бих казала, че се справяме много добре”, каза Петкова.

По нейните думи енергийното министерство е предприело необходимите действия заедно с „Български енергиен холдинг“ ЕАД (БЕХ) и Национална електрическа компания ЕАД (НЕК) относно АЕЦ „Белене“. Разработена е процедура за стратегически инвеститор, като са запознати съответните институции с нея.

Тя изтъкна, че Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) коментира не разрешението за строеж, а това за проектиране.

„Относно енергийната стратегия на България, такъв документ няма как да съдържа конкретика относно темата за „Белене“. Това е стратегически документ, който очертава мощностите, необходими за енергийната система“, поясни Петкова.

Още през юни тя изтъкна, че България няма да предоставя държавна гаранция за „Белене“, както и няма да сключва дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия, произведена от атомната електроцентрала. Тя подчерта, че не е нужно страната ни да информира Европейската комисия (ЕК) за проекта, тъй като процедурата е същата.

Петкова припомни, че проектът АЕЦ „Белене“ е съобщен от тогавашния инвеститор Национална електрическа компания ЕАД (НЕК) още през февруари 2007 г. и е бил нотифициран и одобрен от ЕК през декември същата година.

Теменужка Петкова бе категорична, че изборът за стратегически инвеститор за строежа на втората ни ядрена централа, не е предрешен с подписания меморандум от трима от ключовите играчи в проекта - „Росатом", General Electric и Framatome.

Според нея пандемията е наложила известно забавяне и изоставяне от процедурата по проекта, защото всяка една от компаниите, участващи в конкурса, трябва да изпрати у нас свой представител, който да се запознае с проекта.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Руски дипломат: Газовата връзка България-Унгария ще е готова до края на годината