IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Петкова: Развитие на газовата инфраструктура - само при наличие на икономически интерес

Определени проекти в областта на природния газ в региона стават основание за промяна и актуализация на българската енергийна стратегия, подчерта министърът

12:03 | 19.12.18 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ако има реален икономически интерес за развитието на газоразпределителната инфраструктура, ще са налице всички основания да бъде дадено начало на процедурата за строителството ѝ, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на заседанието на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за провеждането на третата и ангажираща фаза от процедурата Оpen season за разширение на газопреносната система на "Булгартрансгаз" ЕАД. 

Петкова уточни, че тази процедура ще бъде съобразена изцяло с българското и европейско законодателство, предава БТА.

Тя припомни, че на 30 ноември Народното събрание е приело актуализация на Енергийната стратегия на България.

"Тази актуализация се налага поради развитието на определени проекти в областта на природния газ в нашия регион, които стават основание за промяна и актуализация в нашата енергийна стратегия, така че да можем да гарантираме своето стратегическо място на газовата карта на Европа", изтъкна Теменужка Петкова.

Министърът на енергетиката поясни, че актуализацията на стратегията е свързана най-вече с концепцията за реализация на газоразпределителен център в България.

Концепцията предполага на първо място да бъде изградена липсващата инфраструктура. Петкова допълни, че това са междусистемните връзки на територията на България.

На следващо място е проектът, който е свързан с разширението на газопреносната инфраструктура на България от турската до сръбската граница.

Според Петкова изграждането на тази инфраструктура ще е сериозна крачка, която ще гарантира на България стратегическото място на газовата карта на Европа.

По думите ѝ това ще даде сигурност на газовите доставки в България и целия регион.

Другата важна стъпка, която е била предприета, е свързана със създаването на борса за търговия с природен газ, което ще даде възможност за либерализиране на пазара, подчерта енергийният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
крас
преди 5 години
Понеже вкара в приказката холанска офшорка ЛУКОЙЛ БЪЛГАРИЯ АД си позволявам да ти поднеса една интересна информация как се е променила цената на БАРЕЛ петрол от 04.10.2018 - 86,01 долара до 56,6 долара.ЗА ДВА МЕСЕЦА ЦЕНАТА НА БАРЕЛ ПЕТРОЛ СЕ Е СРИНАЛА С 35% !!!!!!!С толкова ли падна цената на крайния продукт продаван на БЕНЗИНОСТАНЦИИТЕ или той не се промени с тези 35% ?!!!Приятелят на бат ти Бойко лицето ВАЛЬО ЗЛАТЕВ ще ти обясни какво и как се е случило и как този 35 % спад в барел петрол се е калкулирал в настоящето ЦЕНООБРАЗУВАНЕ.КОЙ И КАК ДЯЛКА ЕДНИ ПЕЧАЛБИ ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ ФИРМАТА КАЯТО ПРЕДСТАВЛЯВА ЗЛАТЕВ И В КОЯТО БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА ПРИТЕЖАВА ЗЛАТНА АКЦИЯ С БЛОКИРАЩО ПРАВО НА ГЛАС , сега работи на загуба!!Загубата естествано се калкулира в СМЕТКАТА НА ДЪРЖАВАТА , а не на ХОЛАНДСКАТА ОФШОРКА чиито собственик е ИНГ ГРУП!Да ИНГ ГРУП която се вписва и в една друга българска фирма доставчик на руска газ и която пак е холадска офшорка носеща името Овергаз ИНГ !!Р.Овч, който доскопо се разпореждаше с предоставената му от БОРИСОВ "ЗЛАТНА" АКЦИЯ на държавата в ЛУКОЙЛ - БЪЛГАРИЯ , може да те разцъка кой е собственика на ИНГ ГРУП , на ОВЕРГАЗ ИНГ , и на ЛУКОЙЛ БЪЛГАРИЯ. ТОЙ Е ЕДИН и съвсем не е ВАГИП АЛЕКПЕРОВ или САШО ДОНЧЕВ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
крас
преди 5 години
Чета безумията на мадам Петкова и се чудя вярва ли си в казаното или просто запълва времето си с правене на нещо от което няма да произтече едно ГОЛЯМО НИЩО!За да заработи БОЙКОВОТО ХЪБЧЕ в което бяха налети десетки милиони на ДАНЪКОПЛАТЕЦА , е задължително участието на ГАЗПРОМ!ГАЗПРОМ ТРЯБВА ДОСТА ДА СА ЛУДИ ДА СЕ СЪГЛАСЯТ ГАЗТА ИМ ДА СЕ ПРОДАВА НА ЦЕНИ ОПРЕДЕЛЕНИ НА "европейския" БОЙКОВ ХЪБ!!!Пък може и да са луди и да са подписали с ЕС да транзитират руска газ до ХЪБ БАЛКАН , и тя там да се продава на една борса която ще определя ЦЕНАТА НА ГАЗА!!!!НЕ СЪМ ЧУЛ ЗА ПОДПИСАНО СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ ЕВРОПА И ГАЗПРОМ ЗА ПОДОБНА БОРСА НА РУСКО ГОРИВО , КОЯТО ЩЕ НАПРАВИ ТУРЦИЯ САМО ТРАНЗИТЬОР , НО НЕ И ДОСТАВЧИК НА ГАЗ ЗА ЕВРОПА. НЕ МИ СЕ ИСКА ДА МИСЛЯ КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ С ДОСТАВКИТЕ НА РУСКА ГАЗ ЗА БЪЛГАРИЯ, КОГАТО ТРЪБАТА ОТ УКРАЙНА ТАЗИ ЗИМА СПРЕ ДА РАБОТИ. Може би доставчика на руската газ за България ОВЪРГАЗ ИНГ на Сашето Дончев ще ни каже откъде ще взема руска газ за да ни я достави!!Ако не ни я достави НУШЕТО ще го съди за едни пари , които предварително трябва да плати на ОВЪРГАЗ ИНГ за заведеното във ВАШИНГТОН ДЕЛО на Дончев срещу БУЛГАРГАЗ за пропуснатите ползи от лишаването му от правото да пренася по нашата газопреносна система "НЕГОВА" газ !!Делото е спряно и се изчакваше САНКЦИЯТА на ЕС срещу БУЛГАРТРАНСГАЗ , която ще бъде представена като доказателство в съда във ВАШИНГТОН. КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ АКО ОВЪРГАЗ СПРЕ ВНОСА НА РУСКА ГАЗ НУШКЕ??????ЦЯЛАТА НИ ГАЗОПРЕНОСНА СИСТЕМА СЕ ПРЕВРЪЩА В СКРАП !!!!В ТАКОВА СЪСТОЯНИЕ Е УКРАИНСКАТА ГАЗОПРЕНОСНА СИСТЕМА НА НАФТОГАЗ. ТАЗИ СТАТИЯ ГОВОРИ НАЙ ДОБРЕ КАКВО СТРУВА В МОМЕНТА УКРАИНСКАТА ГАЗОВА СИСТЕМА И КАКВА ЩЕ Е ЦЕНАТА НА ШАТА: "Нафтогаз признался в отсутствии желающих купить долю в украинской ГТС.Газотранспортная система оценивается в $14 млрд, иностранным структурам предлагается доля в 49%, но интереса со стороны Европы нет, сказал глава украинской компании Андрей Коболев"ЧАКА НИ УКРАИНСКИЯ СЦЕНАРИЙ И ПРАВЕНЕТО НА НЕЩО ОТ КОЕТО НЯМА ДА ПРОИЗЛЕЗЕ НИЩО!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
evtimvz
преди 5 години
Цветенце, кажи за кого ще е "икономическия интерес"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 5 години
Някой да попита този ***, какъв е икономическия интерес на лукойл при положение, че няма печалба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още