IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Петкова: Реализацията на новата газова връзка с Гърция е необратим процес

IGB е от значение за целия регион, смята енергийният министър

16:11 | 28.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Реализацията на новата газова връзка с Гърция – IGB, която ще свърже мрежите на двете страни между Комотини и Стара Загора, е необратим процес, увери енергийният министър Теменужка Петкова. Тя участва във форум за междусистемната свързаност в Европа, която се провежда в румънската столица Букурещ, съобщават от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Проектът, който е от значение за целия регион, не само за двете страни, навлиза в своя важен етап на развитие – подготвя се документацията за провеждането на търг за избор на инженер консултант на проекта. Процедурата ще стартира през октомври. През ноември пък ще бъде търсен доставчик на тръбите и строител на новия интерконектор.

Целта е газовата връзка, която ще бъде реверсивна, да бъде въведена в експлоатация през 2020 година. През нея България ще може да получава газ от Каспийския регион, който ще бъде доведен до територията на Гърция през Трансадриатическия газопровод (TAP).

По време на срещата в Букурещ беше подписан Меморандум за разбирателство, който допълва инициативата за газовата свързаност в Централна и Югоизточна Европа, допълват още от енергийното министерство. Документът отразява предизвикателствата, пред които се намира регионът.

Предвидените в него мерки ще доведат до повишаването на гъвкавостта на енергийната система, което ще позволи пълноценното използване на регионалния потенциал за енергийна ефективност и възобновяема енергия.

Следващото заседание на групата за газовата междусистемна свързаност между Централна и Югоизточна Европа ще се проведе в България. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още