IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Петкова: Трябва да оползотворим максимално отговорно проекта "Белене"

Докладът на БАН за втората централа съдържа 90 комбинации за реализацията й, съобщи енергийният министър

17:52 | 03.11.17 г.
<p>
	Площадката на АЕЦ &quot;Белене&quot;. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: Архив Ройтерс

Всичко, което имаме по проекта за изграждането на АЕЦ "Белене" - площадката, която струва 1,5 млрд. лева, оборудване за малко под 1,2 млрд. лева, разрешителните и нотификацията от ЕК, трябва да бъдат оползотворени отговорно.

Този коментар направи енергийният министър Теменужка Петкова пред журналисти след връчването на новия лиценз за работа на V блок на АЕЦ "Козлодуй".

В доклада на Българската академия на науките (БАН) има 90 комбинации - финансови и математически модели за реализацията на проекта, посочи още Петкова. Тя допълни, че документът ще бъде представен публично в рамките на дни. "Ние нямаме какво да крием", каза още тя.

Петкова е категорична, че дългоочакваният доклад на БАН за АЕЦ "Белене" е всеобхватен с възможно най-много варианти - при различни модели на финансиране, при различно разпределение на капитала на проектната компания и т.н.

"Това е базова информация, която ще ни послужи при бъдещи преговори. Тя ще ни даде "червената линия", която не можем да прекрачим", категорична е енергийният министър.

Правителството планира да отдели активите на АЕЦ "Белене", които сега са част от Националната електрическа компания (НЕК) в отделна проектна компания, която да бъде предложена за приватизация. Теменужка Петкова уточни, че чисто счетоводно има готовност за отделянето на активите и пасивите на централата, но се изчаква докладът на БАН и да бъде обсъден от заинтересованите страни. 

За нея е въпрос на "седмица-две" отделянето на активите и създаването на проектната компания. 

Енергийният министър посочи още, че не изключва нито един вариант за изграждането на централата, включително и по модел на АЕЦ "Пакш" в Унгария. Там централата се строи със заем от руската страна за унгарското правителство. 

Теменужка Петкова коментира и продажбата на ТЕЦ Варна с думите, че новите собственици не са водили дори и неформални разговори дали ще върнат централата отново към живот. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още