IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тасев: Геополитическите фактори на петролните пазари са много динамични

Бензинът ще поскъпва през лятото, прогнозират експерти

10:57 | 25.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Много интересна е ситуацията на петролните пазари от гледна точка на геополитиката, коментира в ефира на БНТ енергийният експерт Атанас Тасев. Според него Саудитска Арабия и САЩ са работели за намаляване на цените на петрола, за да се „обезкърви“ руската икономика.

„Бумерангът сработи точно в обратната посока – Саудитска Арабия в момента търпи много сериозни щети“, каза още експертът. Той допълни, че геополитическата карта в момента е много интересна с появата на новия фактор на пазарите – Иран.

Тасев призна, че количествата, които може да изнесе страната, са ограничени – около 4 млн. барела на ден при потребление от около 92 млн. барела на ден. Русия обаче е „иззела“ около 500 млн. барела от производството на страната под формата на бартер срещу строителството на нови ядрени централи.

На фона на тези фактори Тасев прогнозира, че в дългосрочен план цените на петрола на световните пазари ще се движат в диапазона 45 – 50 долара за барел. „Освен ако нещо фатално не се случи“, допълни той.

Има икономическа логика при падането на цените на петрола на световните пазари цените на горивата по бензиностанциите да се задържат и да не намаляват пропорционално, коментира още експертът. Производителите искат да реализират горивата, които са закупили при по-високи цени, без да губят.

Когато обаче цената на петрола тръгне нагоре, има пазарна логика и цените на бензините да се покачват. „Търси се равновесието между търсенето и предлагането“, каза още Тасев. Той допълни, че компаниите търсят максимизиране на печалбата, което може да бъде ограничено само от пазара или от някаква форма на регулация.

В условията на производство за картел едва ли някой производител би си позволил да нарушава правилата на конкуренцията, коментира от своя страна говорителят на Комисията за защита на конкуренцията Марио Гаврилов. Той припомни и повода за съмнение за проверката на регулатора - цените на дребно на бензините не следват движението на цените на едро.

Според Атанас Тасев обаче малките разлики между цените на горивата у нас всъщност са признак за равновесие на пазара, а не за картел. Той цитира данни, според които вносът на бензини у нас през 2015 година е покривал около 47% от потреблението, а на дизел – около 41%.

„Факторът Марешки“ не е довел до сериозни промени на пазара.

Гаврилов пък припомни проблемите с акцизните складове, дефинирани от КЗК още преди четири години, които обезсмислят вноса на горива у нас. Увеличеният внос не влияе върху цената на дребно на горивата, посочи още говорителят на Комисията. Според него отварянето на държавни акцизни складове ще облекчи ситуацията. 

Очакванията на експертите е през летния сезон цената на горивата да се повишат, тъй като и търсенето расте. Това е пазарната логика, следвана от търговците навсякъде по света, категорични са и Гаврилов, и Тасев. С колко ще поскъпне бензинът обаче е трудно да се прогнозира – това ще зависи от котировките на международните петролни пазари, където влияят геополитечските фактори, които са много динамични, стана ясно още от думите на Тасев.

Поскъпване на горивата очаква и съветникът на икономическия министър Божидар Лукарски – Владимир Каролев. Пред „Нова телевизия“ той изчисли, че 0,75 лева от цената на литър дизел е стойността на акцизите и ДДС.

Останалите фактори, които влияят върху цената на дизела, се отнасят до сумата над тази „надбавка за държавата“.

Експертът посочи още, че е много трудно да се прецени дали печалбите на търговците на горива са прекомерни, защото трябва да се вземат предвид инвестициите, които са направили, и другите разходи, които имат.

Тук можете да проследите какво се случва на петролните пазари

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още