IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ТЕЦ "Марица Изток 2" включи още един блок в паралел с енергийната система

Централата работи с под 50% от капацитета си

10:55 | 09.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: ТЕЦ &quot;Марица Изток 2&quot;</em></p>

Снимка: ТЕЦ "Марица Изток 2"

Още един, четвърти блок, заработи в ТЕЦ "Марица Изток 2" при средна цена за доставка днес (9 август) на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) от малко над 303 лева за мегаватчас. Тази цена е за сегмента "Ден напред" на борсата и беше постигната в рамките на търговията в преходния ден (8 август).

Заради продължаващите горещини и горските пожари в южната ни съседка се очаква електроенергията да задържи високата си цена и през следващите дни. В последните дни износът на ток към Гърция и Северна Македония покрива пълния капацитет на мрежата, сочат данните на сайта на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

Макар и работеща с четири от общо осемте си блока, въглищната централа не работи и с половината от капацитета си - трите "големи" работещи блока не са натоварени на пълна мощност и товарът на централата в момента е около 680 мегавата. Общият капацитет на държавната централа е 1620 мегавата.

Преди дни зам.-председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Румен Радев коментира пред Bloomberg TV Bulgaria, че ТЕЦ "Марица Изток 2" е предложила няколко дългосрочни пакета за доставка - единият е за седмицата 9-15 август, а другия - за месец септември. Според Радев именно подобни дългосрочни ангажименти са решение за проблемите на централата.

Заради високите цени на квотите за въглеродни емисии цената на електроенергията на ТЕЦ "Марица Изток 2" се повиши през последните месеци. Доскоро централата работеше само с един блок, предназначен за регулирания пазар. Макар че цената е висока, служебният енергиен министър Андрей Живков нареди Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да определи квота на ТЕЦ "Марица Изток 2" на регулирания пазар в обем от 1 тераватчаса за регулаторния период (до 30 юни 2022 г.).

КЕВР определи цена, на която общественият доставчик НЕК изкупува електроенергията от държавната централа малко над 220 лева за мегаватчас. В момента пазарните условия позволяват ТЕЦ "Марица Изток 2" да работи на печалба на свободния пазар, дори и при скъпите емисии за въглеродни емисии.

Няма причина да се опасяваме от манипулация на енергийните пазари, коментира от парламентарната трибуна служебният премиер Стефан Янев в рамките на блиц контрола в петък (6 август). Според него в момента цената се определя от търсенето и предлагането. 

Според работодателските организации обаче на пазара у нас има изкуствен недостиг на електроенергия и те настояха с декларация ТЕЦ "Марица Изток 2" да заработи с пълна мощност, за да се балансира енергийната борса. Част от исканията им са и за ограничаване на износа на ток към съседните държави. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още