IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Теменужка Петкова: Газовата връзка Гърция-България ще бъде готова до края на 2020 г.

Строителството на интерконектора трябва да приключи заедно със завършването на Трансадриатическия газопровод, съобщи енергийният министър

16:31 | 28.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Теменужка Петкова: Газовата връзка Гърция-България ще бъде готова до края на 2020 г.

Междусистемната газова връзка Гърция – България ще бъде готова до края на 2020 г. Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на заседанието на Комисията по енергетика в парламента, предаде Агенция „Фокус“.

Тя обясни, че строителството на интерконектора между Гърция и България трябва да приключи заедно със завършването на Трансадриатически газопровод. По този начин ще може да се изпълни договорът между "Булгаргаз" и азербайджанската компания "СОКАР" за доставка на 1 млрд. кубични метра газ от находището "Шах Дениз 2".

"Ние трябва да сме готови, така че до края на 2020 г. да можем да поемем този 1 млрд. куб. метра газ, който ще дойде от Каспийския регион, за да може проектът да заработи", посочи Теменужка Петкова.

Депутатите от Комисията по енергетиката одобриха законопроект за ратифициране на гаранционно споразумение между България и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) във връзка със подписан на 10 октомври 2019 г. договор.

Според Теменужка Петкова този заем е важен елемент за успешното приключване за реализацията на целия проект.

Ратификацията на това гаранционно споразумение е предварително условие за влизане на сила на договора и усвояване на кредитирането. Подобно ратифициране ще бъде направено и от гръцка страна. Тя посочи, че заемът е до 109,9 млн. евро, а срокът за усвояване е три години.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още